XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/05/09/latvanyosan-megujultak-a-karpat-utcai-lakotelep-kozteruletei/

Témák A-Z

Látványosan megújultak a Kárpát utcai lakótelep közterületei

ARCHÍV | 2014. május 09. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Dr. Tóth József polgármester örömét fejezte ki, hogy újabb dinamikus és humánus létesítményt vehettek át a kerület lakosai. A Pozsonyi út fejlesztéséhez tartozó beruházásnak kiemelt része volt a lakótelepi környezet megújítása, tovább növekedett a lakosságbarát közterületek színvonala.

A beruházás legnagyobb része a Kárpát utcai lakótelep Bessenyei u. és a Hélia szálló közötti szakaszának a Duna felőli közparki területét érintette. A fejlesztés a közparki funkciók számát és színvonalát, a közterületi arculat és a zöldfelületek minőségét egyaránt jelentős mértékben megnövelte. Az alapgondolat az Országbíró lakótelepi felújításhoz hasonlóan – itt is az volt, hogy a házgyári lakótelepen lakóparki közterületi színvonal alakuljon ki.

A beruházás talajvízkúttal és automata öntözőhálózattal készült. Segítségével költségtakarékos és ivóvíz kímélő módon biztosítható a színvonalas zöldfelületek fenntartásához nélkülözhetetlen nyári öntözés. A Duna teraszon megvilágított pára fúvókák egyedi látványelemként és a nyári forróságban kondicionáló berendezésként egyaránt szolgálnak. A felső rakparti szakaszon megújult a gyalogos sétány. A díszburkolattal kialakított pihenő és kilátó helyek az impozáns platánsorral övezve feltárja a terület a Margitsziget és a Budai hegyek irányába néző egyedülálló panorámáját.

A Bessenyei utcai szakaszon a „Duna terasz” néven elkészült reprezentatív pihenő és játszóhely a lakóépületektől a lehetőségek szerint legtávolabbi helyen létesült. A pihenőtér arculati színvonalát műkő és faburkolatok, elegáns – közöttük egyedi tervezésű – utcabútorok, közvilágítási lámpatestek, kiemelt virágágyak biztosítják. A területen elhelyezett egyedi beton padokra a Duna nevei kerültek fel, a folyammal érintett területeken élt egykori illetve mai népek nyelvein.

A terület új játszótere elsősorban a kamasz korosztályt célozza. A játszótér színes műfű burkolatát vízáteresztő stabilizált kavicsburkolat övezi. A kerületben itt először alkalmazott burkolat előnye, hogy miközben a kavicsburkolatok vízáteresztő képességét megőrzi, nem szóródó, könnyen takarítható felületet alkot. A játszótérhez kapcsolódva műfüves labdapálya is készült, 4 m-es zajcsillapító kerítéssel. A labdapálya helyét lakossági kérések alapján módosult, és a lakóépületektől távolabb került. Az egykori aszfalt burkolatú parkoló helyet is új zöldfelület foglalja el.

A területen áthaladó nagyforgalmú kerékpárutat az Eurovelo szabványnak megfelelően újult meg közvilágítással ellátva, nyomvonal eltereléssel. Fontos forgalomtechnikai beavatkozás volt, a Bessenyei utcát keresztező gyalogos átkelőhely kialakítása, mely a Kárpát parkot a Pozsonyi úttal kapcsolja össze. Az eltelt időszakban a lakók birtokukba vették a helyszínt, korábban lépcsőházukban őrzött leándereiket a pihenőkertben helyezték ki.

A lakótelep és a Duna parti sétányt korábban elválasztó kutyafuttató területe lerövidült, növelve a parkban a zöldfelületeket. Kompenzálásként a kutyafuttató is kiszélesedett, új kerítést kapott, a kutyák számára agility eszközökkel bővítve. A területhasználókkal való egyeztetés alapján a benzinkút mellett lett létrehozva kerületünk első integrált parkja, ahol a kutyák is használhatják a zöldterületet.

A 2014–ben további nagyarányú beruházások lesznek a kerület közterületein közel 1 milliárd forint értékben. A Kárpát utcai program mintájára folytatódik a Vizafogó lakótelep zöldfelületeinek rekonstrukciója és megújítása,(300millió Ft). Megújul a Czifra park a Béke-Tatai lakótelep, a Gyermek tér és az Árpádhídfő lakótelep zöldfelülete is. Ezt megelőzően a múlt év decemberében elkészült a Pozsonyi út 3. üteme, a RaM kert fitnesz tere és a Henri Dunan pihenőkert.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj