XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/06/20/magas-szinvonalu-a-gyermekvedelem-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Magas színvonalú a gyermekvédelem a XIII. kerületben

2012. június 20. - Frissítve Egyéb

Valamennyi gyermek számára gondoskodást nyújt és fokozott védelemben részesíti az arra rászorulókat – ez a XIII. kerületi gyermekvédelmi rendszer fő ismérve. A XIII. Kerületi Önkormányzat hosszú idő óta jól kidolgozott és széleskörű intézkedési körben gondoskodik a gyermekek védelméről.

A gyermekek védelmét szolgáló intézkedések:

  • pénzbeli és természetbeni ellátások
  • gyermekjóléti alapellátások
  • gyermekvédelmi szakellátások
  • hatósági intézkedések

A pénzbeli támogatások közül a legkeresettebbek a lakhatási támogatások. Lakásfenntartási támogatással 2011-ben csaknem négyezer családot segített a XIII. Kerületi Önkormányzat, kiemelt támogatást pedig több mint háromezer família számára folyósított a helyhatóság. Ezen kívül sokan kérnek és kapnak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt. A gyermekvédelmi támogatás a legtöbb esetben a gyermeküket egyedül nevelőket segíti.

 

 

A XIII. kerületi helyi gyermekvédelmi rendszer alapvető céljai:

  • A család működőképességének megőrzése, illetve javítása abból a célból, hogy a gyermekek kiemelése megelőzhető legyen. Olyan teljes körű ellátásokat, szolgáltatásokat biztosítunk, amelyek a családok szükségletei szerint alakulnak.
  • A rendszer működtetése során a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben nevesített és a törvény filozófiájából eredő alapelvek érvényesítése.
  • A gyermekek védelme, személyiségük fejlesztése.

A Gyermekjóléti Központ 1 445 kiskorú esetében látott el családgondozást 2011-ben.

A tavalyi évben újabb elemmel bővült a gyermekvédelmi támogatás. A képviselő-testület döntésének köszönhetően nagyjából 200-an részesülhettek a HPV-ellenes oltásban, amely a 13. életévet betöltött leánygyermekek számára biztosított az önkormányzat.

Több mint ezer család igényelte a tavalyi évben a kerületi kártyát, amely a gyermekesek számára is szolgáltatások sorát teszi elérhetővé. Összesen egyébként már jóval meghaladja a tízezret a kerületi kártya tulajdonosainak száma.

 

A gyermekek száma a XIII. kerületben 2011-ben:

 

A 2011-ben született gyermekek száma

1 169

0-3 éves

3 521

4-6 éves

2 912

7-18 éves

8 558

A Szociális Osztályt és a gyermekvédelmi szolgáltatásokat önkéntesen is gyakran keresik a lakosok. Leginkább válás, kapcsolattartás, bántalmazás ügyében, illetve lakhatással, rezsihátralékkal és egyéb anyagi problémákkal kapcsolatos ügyekben kérnek segítséget, míg a bölcsődei elhelyezés kapcsán is sokan jelentkeznek. A XIII. Kerületi Önkormányzat a jövőben is lehetőségei szerint segíti a rászoruló családokat.

 

Jogszabályok:

  • a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény
  • önkormányzati rendelet a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj