XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/05/08/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2012-04/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. május 08. - Frissítve Egyéb

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalKésőn vettük észre, hogy lejárt az útlevelem, és rövid időn belül szükség lenne rá az utazáshoz. Szeretném tudni, hogy van-e rá lehetőség, hogy pár napon belül megkapjam az új útlevelet?

Az okmány gyártási  ideje alapesetben 30 nap. Ezen kívül létezik soron kívüli eljárás, sürgősségi eljárás és azonnali eljárás. Soron kívüli eljárás keretében hét napon belül kiállítja a magánútlevelet az útlevélhatóság. Sürgősségi eljárás keretében a kérelem benyújtásától számított három napon belül kiállítja az úti okmányt a hatóság. Azonnali eljárás keretében a kérelem benyújtásától számított huszonnégy órán belül kapja meg az útlevelet.

Ennek igazgatási szolgáltatási pótdíjamagánútlevél és második magánútlevél esetében:

  • a soron kívüli eljárásban történő kiállításának igazgatási szolgáltatási pótdíja: 19 000 forint.
  • a sürgősségi eljárásban történő kiállításának igazgatási szolgáltatási pótdíja: 29 000 forint.
  • az azonnali eljárásban történő kiállításának igazgatási szolgáltatási pótdíja: 39 000 forint

A pótdíjat a magánútlevél alapeljárási illetékén, illetve a második magánútlevél esetén az alapeljárási illeték kétszeresén felül kell megfizetni.

A soron kívüli eljárás, a sürgősségi eljárás és az azonnali eljárás pótdíját a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala pénztárába fizetheti be készpénzzel vagy a Központi Hivatal Magyar államkincstárnál vezetett 10023002-01451935 számú számlájára utalhatja át, de rendezheti bankkártyával is.

Útlevéligényléssel kapcsolatos részletek itt.

További információk a gyorsított eljárásokról itt.

Édesanyám mozgáskorlátozottsága és egészségi állapota miatt nem képes az önellátásra, ezért állandó segítségre szorul. Egyetlen rokonaként én látom el a feladatot. Ez egyben a családra anyagi nehézséget is ró. Úgy tudom, ez hivatalos foglalkozásként némi pénzbeli ellenérték fejében is végezhető feladat. Mit kell tennem?

Ápolási díjnak nevezik ezt az ellátási formát. Az ápolóra nézve alapvető feltétel, hogy csak négy órában dolgozhat, és egyéb biztosított jogviszonya nem lehet (ide értendő a nyugdíj vagy rokkantsági ellátás is).

További információkat az ápolási díjról itt talál.

Egy hete vásároltam egy autót, amely most került magyarországi forgalomba először. Be kell-e ezt jelentenem a gépjárműadó kapcsán?

A gépjárműadó előírása a járműnyilvántartásból kapott adatközlés szerint történik, amely az okmányirodai bejegyzésen alapul. Így az okmányirodai átíráson kívül a gépjárműadó vonatkozásában nincs további teendője.

A fiam 1979-ben született a XIII. kerületben. Születési anyakönyvi kivonatról szeretnék másolatot kérni a nyugdíjba vonulásomhoz. Mi ennek a módja?

Gyermeke születési anyakönyvi kivonatát ügyfélfogadási időben kiválthatja a gyermek, Ön vagy két tanú által aláírt meghatalmazással bárki. Nyugdíjazáshoz a kivonat illetékmentes. Emellett postai úton tudunk kivonatot küldeni. Ehhez postai levélben kell leírnia, milyen célra igényli a kivonatot, megadja a gyermek születési családi és utónevét, a pontos születési dátumát és édesanyja születési családi és utónevét, az Ön személyigazolvány- és lakcímkártyaszámát valamint a postázási címet.

Az Újpesti rakparton a három órán túli parkolást telefonon hogyan lehet előre intézni?

A 30/2010 (VI.04.) fővárosi közgyűlési rendelet 2011.11.01-től hatályos módosítása értelmében a Carl Lutz rakparton, azaz az alsó rakparton 3 órányi díjkifizetése esetén ellenében egész nap lehet várakozni. Ez megoldható akár a jegykiadó automatákból vásárolt parkolójeggyel, akár az EME Zrt. által közvetített mobiltelefonos parkolási rendszerben. Mindkét módon a maximális díj befizetése után rendezett lesz a parkolás, az ellenőr nem fog pótdíjat kiállítani, hiszen a telefonos rendszer ellenőrzésekor látja a díjfizetést.

Amennyiben kérdése van, itt Ön is felteheti.

Önök kérdezték – korábban

Önök kérdezték 2012. márciusban

Önök kérdezték 2012. februárban

Önök kérdezték 2012. januárban

Önök kérdezték 2011. decemberben

Önök kérdezték 2011. novemberben

Önök kérdezték 2011. októberben

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj