XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/03/13/gepjarmuado-nem-kell-aggodni-ha-meg-nem-erkezett-meg-a-hatarozat/

Témák A-Z

Gépjárműadó: nem kell aggódni, ha még nem érkezett meg a határozat

2012. március 13. - Frissítve Egyéb

Nem kell aggódniuk azoknak az autótulajdonosoknak, akik ez idáig nem kapták meg a gépjárműadó összegét tartalmazó csekket. Nem létezik ugyanis adófizetési kötelezettség mindaddig, amíg meg nem születik az erről szóló határozat, s ki nem postázza azt az Adóügyi Osztály a jármű forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartójának vagy tulajdonosának.

A határozat a kézhezvételtől számított 15 nap múlva válik jogerőssé, s a jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell befizetniük a gépjárműadót az autósoknak. Ez tehát azt jelenti, hogy a postán kapott értesítést követően 30 nap múlva telik le a fizetési határidő.

Nem esik tehát fizetési késedelembe az, aki nem fizeti be márciusban az adó első féléves összegét.

Más a helyzet a gépjárműadó második féléves tételével, hiszen arra vonatkozóan kivétel nélkül minden esetben szeptember 15-e a befizetés határideje. Második levelet nem kell várniuk az autósoknak, a tavasszal postázott határozat mellett ugyanis megtalálják az ősszel fizetendő összeget tartalmazó csekket is.

A gépjárműadót személyautónál a gépkocsi teljesítménye alapján kalkulálják, s a mértékét meghatározza a jármű életkora is. Forgalomban lévő gépjármű esetében annak kell az adót megfizetnie, aki az év első napján az autó forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos. Így tehát idén a 2012. január 1-jei állapot a mérvadó. Fontos azonban tudni, hogy ha sem az eladó, sem a vevő nem jelentette be az adásvétel megtörténtét az okmányirodának, akkor a korábbi tulajdonos marad az adó alanya egészen annak az évnek a végéig, amelyben bejegyzik a változást.

 

Az adó összegét többféleképpen is befizethetik:

  • a borítékban a határozat mellett kapott csekken (csak magánszemély)
  • banki utalással
  • online adófizetéssel

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj