XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/03/02/setanyt-neveztek-el-kopacsi-sandorrol-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Sétányt neveztek el Kopácsi Sándorról a XIII. kerületben

2012. március 02. - Frissítve Kulturális hírek

Az ünnepi alkalomból Mécs Imre emlékezett egykori harcostársára. Kopácsi Sándor a nép mellett állt, a népből jött. Számára a nép és a nemzet azonos volt – emelte ki az egykori 1956-os halálraítélt. Mint mondta, Kopácsi Sándort 1956. október 23-án reggel ismerte meg. Aznap megdöbbenve tapasztalták, hogy a rendőrök fegyverekkel ellátva lepték el az utcákat, félelmetes kép fogadta az utcákon járókat. Kopácsi Sándor azonban a reggeli értekezleten parancsot adott ki, hogy ne lőjenek a népre. A rendőrség pedig valóban nem avatkozott be. – Nagy bátorság kellett, hogy ezt vállalta Kopácsi Sándor, és a progresszió mellé állt – tette hozzá Mécs Imre.

Kálóczi Kálmán,
a Nagy Imre Társaság elnöke hangsúlyozta: Kopácsi Sándor születésének kilencvenedik évfordulója méltó alkalom arra, hogy a sétány avatásával egybekötve emlékezzünk az egykori rendőrfőkapitányra.

Örökké tisztelni, becsülni és szeretni fogjuk Kopácsi Sándort, s ez élteti az ő emlékét – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája. Mint mondta, ha baj volt, Kopácsi Sándor mindig segített a bajba jutottakon. A humánus, emberi, szelíd rend híve volt, aki hitt a béke és a harmónia egységében, amelyben szinte magától születik meg a rend.

Az avatás alkalmából megkoszorúzta Kopácsi Sándor emléktábláját dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. Az emlékezés koszorúit helyezték el a helyszínen a Fővárosi Önkormányzat, a Nagy Imre Társaság, a Kopácsi Sándor Baráti Kör és Kopácsi Sándor rokonai. Rajtuk kívül az egykori rendőfőkapitány barátai és tisztelői is virággal fejezték ki tiszteletüket Kopácsi Sándor emléke előtt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj