XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/11/07/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2011. november 07. Egyéb

  A XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal

 • A születési névváltoztattással kapcsolatban szeretnék információt kapni. Úgy tudom, hogy mivel én a XIII. kerületben születtem, a névváltoztatási eljárást is itt kell kezdeni. Hol juthatok hozzá a szükséges nyomtatványhoz?

  A névváltoztatási kérelmet a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjéhez kell benyújtania. Erre a célra külön nyomtatvány áll rendelkezésre, amely letölthető a honlapunkról, az Anyakönyv/névváltoztatás menüpont alatt. Az eljárás illetékköteles, első esetben 10 000 forint, további esetekben 30 000 forint. A kérelem benyújtásához szükséges okiratok:
  Személyazonosító igazolvány, lakcímkártya
  Születési anyakönyvi kivonat
  Ha házas, akkor a házassági anyakönyvi kivonat
  Kiskorú gyermekének, gyermekeinek születési anyakönyvi kivonata

 • Szükséges-e töröltetnem a súlyadót a jelenlegi lakóhelyem szerint illetékes kerületi önkormányzatnál és újra regisztrálnom új lakóhelyemen, vagy ez automatikusan történik?

  Egyik önkormányzat felé sincs teendője, az ileltékesség változása esetén az adókötelezettség megszüntetése, illetve kezdete automatikusan intéződik.

 • Ha épületet szeretnék bérbeadni, akkor építményadót kell-e fizetnem érte?

  A XIII. kerületben lévő ingatlan esetén akkor kell építményadót fizetnie, ha nem lakás céljára adja bérbe az ingatlant. Ha lakás céljára – például albérletként – adja bérbe a lakást vagy házat, akkor az építmény nem esik adófizetési kötelezettség alá.

 • Nagy örömmel olvastam honlapjukon, hogy kétnyelvű óvodai képzést indítottak. Gratulálok hozzá! Ilyen szolgáltatásokra szélesebb körben lenne szükség. Az én kisfiam jövő szeptembertől megy óvodába, s a lehetőséget látva szívesen iratnánk be őt ilyen csoportba. Értelmét azonban csak akkor látjuk ennek, ha azután általános iskolába is hasonló szellemiségben működő osztályba tudna járni. Érdeklődni szeretnék, hogy terveznek-e ilyet indítani? Ha igen, lehet-e már tudni, hogy mikortól és melyik iskolában?

  A Pitypang Tagóvodában évente két kiscsoportban indul az angol-magyar kétnyelvű nevelés. Általános iskolai folytatását tervezzük, amikor az ide járó gyermekek iskoláskorba lépnek. Jelenleg vizsgáljuk, hogy melyik iskola tudja felmenő rendszerben befogadni és ellátni ezt a feladatot. A részletek kidolgozása folyamatban van.

Amennyiben kérdése van, itt Ön is felteheti.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj