XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/20/emlektabla-szathmary-istvan-tiszteletere/

Témák A-Z

Emléktábla Szathmáry István tiszteletére

2011. október 20. Kulturális hírek

A Vígszínház neves művésze tiszteletére avattak emléktáblát a XIII. kerületben. A Radnóti Miklós utca 19/b falán helyezték el a színművész emléktábláját.

Szathmáry István 1946-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött, azután 1947-től 1949-ig a Szegedi Nemzeti Színház tagja. Később 1949–51-ben ismét a Nemzeti Színházban játszott. A Magyar Néphadsereg Színházához 1951-ben szerződött át, amely később újra a Vígszínház nevet kapta. Itt maradt társulati tag haláláig.

Szathmáry elsősorban epizodistaként aratott nagy sikereket. Tehetségét a színpadon kívül több filmben és tévéjátékban is kamatoztatta. Rövid ideig a Szomszédokban is szerepelt, Szöllősy Pál fogorvost alakította.

A Mestersége színész című TV-műsor számára 11 riportot készített kollégáiról.

Rendszeresen publikált a Film, Színház, Muzsika című lapban: színészekről, színészemlékeiről hangulatos cikksorozata jelent meg. Ezeket az írásokat halála utána A kis csillag is csillag című kötetben újra kiadták.

Munkásságát 1988-ban Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazták.

 

Az elmúlt tíz esztendőben több színművész előtt tisztelgett emléktáblával a XIII. kerület. Így Márkus László, Domján Edit, Major Tamás, Kellér Dezső, Árva János, Gábor Miklós, Kazimír Károly és Takács Marika, Kabos Gyula, Bulla Elma, Hajdú Júlia és Vámos László Bánhidy László, Kapás Dezső emléktábláját avatták fel a városrész különböző pontjain.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj