XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/07/muveszekkel-talalkozott-a-polgarmester/

Témák A-Z

Művészekkel találkozott a XIII. kerület polgármestere

2011. október 07. - Frissítve Kulturális hírek

– Tízéves hagyomány, hogy rendszeresen hasonló fórumokon találkozunk művészekkel, s beszéljük meg a XIII. kerület és a művészet aktuális kérdéseit – kezdte összefoglalóját dr. Tóth József. A XIII. kerület polgármestere hangsúlyozta: korábbi ilyen alkalmakkor számos olyan gondolat fogalmazódott meg, amelynek nyomán jelentős előrelépések történtek. Itt vetődött fel először például egy olyan újlipótvárosi kulturális rendezvény létesítésének szükségessége, amelynek továbbgondolásaként megszületett a művészetek komplex befogadására alkalmas és a kultúra számos rendezvényének otthont adó Radnóti Miklós Művelődési Központ.

Kiszámíthatóság, biztonság, nyugalom

A kiszámíthatóság, biztonság és nyugalom hármasát igyekszik biztosítani a XIII. kerületi önkormányzat. – Ez nem tétlenséget jelent, sokkal inkább a megújulás és az értékőrzés érdekében folytatott felelősségteljes tevékenység tanújele – emelte ki a polgármester. Összefoglalójában elmondta: a XIII. kerület városvezetésének eltökélt célja, hogy élhető városi környezetet alakítson ki. Ennek érdekében dolgozza ki és valósítja meg stratégiáit, a többi között az Közművelődési koncepciót, az Idősügyi programot, az Egészségfejlesztési Programot.

Egy év – jelentős előrelépések

Az elmúlt év történései közül kiemelte, hogy április 14-én megnyílt a a RaM, s a 3,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően újabb kulturális térrel gazdagodott a kerület. Az előadásokra alkalmas színtér mellett idősek klubja és könyvtár is helyet kapott az épületben.

Bővültek az óvodai és bölcsődei férőhelyek, kétnyelvű képzési rendszerű óvoda kezdte meg működését az Üteg utcában, átvette az önkormányzat a parkolással kapcsolatos feladatokat a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulástól, megújul a Pozsonyi út és ingyenes lett a parkolás az egykori Újpest – ma Carl Lutz – rakparton az újlipótvárosiak számára. Megkezdődött az Országbíró sétány megújítása, a városlakók kérésére átadták a gyógyvizet adó Béke-kutat.

Egy év kulturális eseményei számokban:

  • 79 kiállítás
  • 19 színházi előadás
  • 4 irodalmi rendezvény
  • 11 szimfonikus és népzenei koncert
  • 19 könnyűzenei koncert
  • 16 alkalommal táncház
  • 17 alkalommal filmvetítés

A polgármesteri összefoglalót követően a jelenlévő művészek kérdéseikkel, felvetéseikkel és javaslataikkal gazdagították a fórumot.

Elhangzott, hogy a XIII. kerület egész Budapestnek példát mutat, itt teret kapnak a művészek, műtermek, rendezvények, kulturális események vannak. Javaslatként vetődött fel, hogy legyen egy tér, ahol az alkotók közül mindenki kis felületet kap, ahol bemutatja aktuális alkotását, azt, hogy min dolgozik éppen.

A bezárt Kossuth mozi helyének sorsáról kapcsolatos kérdés kapcsán a polgármester elmondta, hogy az ingatlan jövője a tulajdonos döntésén múlik. Úgy tudni, hogy szórakozóhelyet szeretnének itt létesíteni, egyelőre a lakók egyetértése nem maradéktalan.

Kérdésfelvetés kapcsán elhangzott, hogy évről évre kiírja a sport- és kulturális célú pályázatokat a XIII. kerületi önkormányzat. Ezeket a honlapunkon is rendszeresen közzétesszük.

Szóba került, hogy mennyire fontos az a környezet, ahol élünk. Meg kell találni a kapcsolatot azoknak, akik úgy gondolják, mindennapi környezetünk, az épített értékek elsőrendűséget élveznek. Érték az építészet és értk a zöldterület is – emelték ki a hozzászólók. Ezzel kapcsolatosan dr. Tóth József hangsúlyozta: a városvezetés tudatosan és koncepció szerint alakítja át és kezeli a tájat. A parkok tipizálásának köszönhetően pihenőparkok, gyermekes parkok, játszóparkok születtek a XIII. kerületben. A vezérelv az, hogy a kisebb, egyjátékos játszóhelyek helyett nagyobb, komplexebb helyszínek létesítése történjen. Megújult a József Attila tér, újjászületett a Gyöngyösi sétány.

A polgármester egy felvetés kapcsán üdvözölte azt a szándékot, hogy a műfajok együttesen jelenjenek meg különböző rendezvényeken. Jó példaként kiemelte a Pozsonyi pikniket és a Lakótelepi napokat. A fórum összefoglalásaként úgy értékelte, hogy a rendszeres találkozók szervezésének és a díjak bővítésének igénye fogalmazódott meg, s ígéretet tett arra, hogy ezek lehetőségén elgondolkodik a város vezetése.

 

Idén harmadik alkalommal hirdette meg a XIII. kerületi önkormányzat a Kassák Lajos Irodalmi Díjat. A rendszeresen publikáló írók és költők munkájának elismeréseként két kategóriában bármilyen irodalmi alkotással jelentkezhetnek az alkotók. A nyerteseknek kategóriánként 300 ezer forintos pénzjutalmat ad a XIII. kerületi önkormányzat. A beérkezett pályaműveket József Attila-díjas írókból álló zsűri, Sumonyi Zoltán, Balla Zsófia és Báthori Csaba értékeli.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj