XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/04/21/szurovizsgalatra-jelentkezhetnek-a-keruletiek/

Témák A-Z

Szűrővizsgálatra jelentkezhetnek a kerületiek

ARCHÍV | 2010. április 21. - Frissítve Egészségügyi hírek

Idén is szűrőszombatok keretében nyújt lehetőséget a XIII. kerületi önkormányzat a lakosoknak arra, hogy ingyenesen vehessenek részt különböző egészségügyi ellenőrzéseken. Ezeknek a szűréseknek köszönhetően megelőzhetőek esetleges betegségek, vagy azok korai felismerésével gyorsabban és hatékonyabban kezelhetők.

A szűréseket az év során négy alkalommal tartják a Szegedi úti szakrendelőben, méghozzá reggel 8 órától délután 13 óráig.

Az időpontok:

  • május 15.
  • június 19.
  • szeptember 4.
  • szeptember 11.

A szűrésekre a XIII. kerületi lakosokat várják, méghozzá bejelentkezéssel. Jelentkezni személyesen lehet a Szegedi úti rendelőintézet recepcióján.

Összesen hat különböző szűrést biztosít az önkormányzat.

A mammográfia, az emlő ultrahangvizsgálatával az emlődaganatot szűrik az orvosok. Erre a vizsgálatra mindenek előtt a 45 és a 65 év közötti hölgyeket várják.

A hasi ultrahang révén a daganatos elváltozások korai felismerésére van mód. Eképpen a nők és a férfiak esetében is idejében felfedezhetők az esetleges elváltozások, így mindkét korosztály képviselőit várják a 40 év feletti korcsoportból a szűrőszombatokon.

A csontritkulás megállapítása azért kiemelkedő jelentőségű, mert ez a betegség hosszú időn át tünetmentes. Így biztos csak akkor lehet bárki az egészségében, ha szűréssel ellenőrzi a betegség jeleinek meglétét vagy szerencsés esetben hiányát. Erre az 50 év feletti korosztályban érdemes jelentkezni.

A szemfenékszűrés révén nem elsősorban a látószervvel kapcsolatos információkat szereznek az orvosok, hanem a magas vérnyomás megléte és a szemfenék állapota a szív és érrendszer betegségeire utalhat. Ezért erre a kontrollra már 25 év felett mindenkit szívesen látnak.

A szájnyálkahártya-garat szűrés az idei esztendő újdonsága. Ennek jóvoltából a rosszindulatú szájnyálkahártya- és garatelváltozások ismerhetők fel idejében, amelyek egyre gyakoribb betegségnek számítanak. Nők és férfiak számára egyaránt ajánlott a részvétel, méghozzá 45 éves kor felett.

Az urológiai szűrés és a prosztata vizsgálata ismét szerepel a megelőző célú vizsgálatok között, erre a 40 év feletti férfiakat várják.

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is, Ön milyen szűrővizsgálaton venne részt? Erről a honlapunk nyitóoldalán szavazhat.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj