XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/04/13/szerkezetkesz-a-zsinor-utcai-berhaz/

Témák A-Z

Szerkezetkész a Zsinór utcai bérház

ARCHÍV | 2010. április 13. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Elkészült a tartószerkezete a Zsinór utcában épülő bérháznak, s ebből az alkalomból bokrétaünnepséget tartottak a XIII. kerületi önkormányzat által építtetett ingatlan helyszínén.

A Zsinór utca 38-40-ben hetven lakás épül, amelyek közül 16 garzon, 42 másfél vagy kétszobás, 12 pedig három- vagy három és fél szobás lesz – ismertette az épület jellemzőit a polgármester. Dr. Tóth József kiemelte: átlagosan 50,6 négyzetméteresek lesznek a lakások. Az épület két szárnyból áll majd, az egyik fele földszint + 4 emelet + tetőtér kialakítású, a másik földszint + 5 szintes. A projekt egyik nagy előnye, hogy 1000 négyzetméternyi zöldterület áll az itt élők rendelkezésére az ingatlanon belül.

Az új épület lakóegységeinek egy részét a szanálás során kiköltöztettek számára biztosítják, többségüket azonban pályázati úton hirdetik meg. Erre a rászorulók jelentkezhetnek, a megszokott módon az Angyalföld-Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. írja ki a pályázatot. A lépcsőzetes lakáshoz jutásnak köszönhetően 150-200 család költözhet jobb körülmények közé. A rendszer lényege, hogy ezeket az otthonokat a régi bérlők számára hirdetik meg, s az eképpen felszabaduló otthonokat újabb családok számára ítélik oda.

Valamennyi lakáshoz rendelkezésre áll majd egy 1,5-2 négyzetméteres tároló, s az otthonok számával megegyező mennyiségben alakítanak ki parkolóhelyet a kivitelezés során.

A Zsinór utcai ház révén újabb lépést tett az önkormányzat célkitűzése felé, hogy dinamizálja és humanizálja a XIII. kerületet – emelte ki a városvezető. A polgármester emlékeztetett: a bérlakásprogram keretében a Zsinór utcai épülettel együtt hét híján félezer lakással gyarapodik a kerületi bérlemények száma. Ennek köszönhetően  jelentősen javult a bérlakás-állomány minősége.

A Zsinór utcai bérház az Angyalföld-Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. beruházásában és a Hérosz Zrt. kivitelezésében épül meg. Teljes egészében a kerületi önkormányzat finanszírozza a költségeket, összesen 1,3 milliárd forintot.

A bérlakás-program folytatódik, s ennek feltételei már adottak. A 2018-ig tervezett beruházások helyszíne már ki van jelölve, így nem kétséges, hogy újabb bérházak épülhetnek a XIII. kerületben.

A Zsinór utcai bérház számokban:

A telek alapterülete:          2672 négyzetméter

Beépített terület:                6500 négyzetméter

Zöldterület:                          1000 négyzetméter

Lakások száma:                  70

A legkisebb lakás:              34 négyzetméter

A legnagyobb lakás:          80 négyzetméter

Átlagos lakásméret:           50,4 négyzetméter

Beruházás értéke:              1,3 milliárd forint

Beépített betonacél:           370 tonna

Felhasznált beton:             3400 köbméter

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj