XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/04/06/korszeru-es-komplex-kulturalis-kozpont-epul/

Témák A-Z

Korszerű és komplex kulturális központ épül

ARCHÍV | 2010. április 06. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Alapkőletétellel startolt április 6-án az Újlipótvárosi Közösségi Ház építése: a multifunkciós kulturális központ a XIII. kerület új, a kerületi lakosoknak rendszeres szórakozási, pihenési és feltöltődési lehetőséget biztosító intézménye lesz. A tervek szerint kisebb és nagyobb rendezvények sora várja majd itt az újlipótvárosiakat és a kerület más részein élőket egyaránt, de azok számára éppúgy szolgáltatások tucatjait biztosítja, akik sportolni vágynak, ismerőseikkel találkoznának vagy szabadidejüket szeretnék hasznosan eltölteni. Hogy hasonló létesítményekre szükség van, azt az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ sikeres működése bizonyítja.

A koncepció

Az Újlipótvárosi Közösségi Ház gondolatának felvetődésekor a XIII. kerületi önkormányzat készítetett egy tanulmányt Újlipótváros lakosságának szokásairól és igényeiről. Ezen a környéken élők szívesen és előszeretettel járnak színházba, kulturális programokra, művészetpártoló közeg jellemzi a városrészt. Nem csoda, hogy a felmérés eredményeinek összesítését követően világossá vált: érdemes lenne elgondolkodni egy komplex kulturális központ életre hívásán.

Újlipótvárosban már ma is számos kulturális létesítmény működik, amelyek közül a legnagyobb a Vígszínház, de a kisebbek is élénk érdeklődésre tartanak számot. Nincs azonban olyan közösségi tér, amely egységes helyszínt adhatna a művészet számos ágában tartott rendezvényeknek, találkozóknak vagy akár kiállításoknak. Hiánypótló tehát az Újlipótvárosi Közösségi Ház komplex beruházása.

A helyszín

Nem volt kétséges, hogy a Pannónia utca, Bessenyei utca, Kárpát utca, Zöld Ág Tagóvoda által határolt tömb ideális helyszíne lesz a komplexumnak, ezért esett a választás a Pannónia utca 88-90. alatti ingatlanra. Itt ugyanis fontos feltétel tudott teljesülni: egyfelől elegendő hely állt rendelkezésre arra, hogy az új intézmény valamennyi funkciója számára ideális feltételeket teremtsenek, s ne kelljen kompromisszumot kötni a terek megtervezésénél.

Ráadásul tökéletesen illeszkedett ez a megoldás az oktatási intézményekkel kapcsolatos lépéssorozatba. Korábban egymás szomszédságában két nem kellően kihasznált épületben működött általános iskola: a Tutaj utcában a Pannónia Általános Iskola, míg a Pannónia utcában a Kék Iskola fogadta nap mint nap a diákokat. Ám egyik intézmény sem volt kihasznált, az igények – azaz a gyermekek létszáma – miatt mindkét épületben jóval kevesebb tanuló oktatásáról gondoskodtak, mint amennyire lehetőség lett volna. Éppen ezért a gazdaságosság szintén arra késztette a kerületi önkormányzatot, hogy változtasson.

Mindkét épület alaposan rászolgált a felújításra, ezért az önkormányzat úgy határozott: a Pannónia Általános Iskola – azóta Építészeti nívódíjjal elismert – felújításával teremtenek modern környezetet az oktatás számára, a Kék Iskola elavult épületének helyén pedig megszülethet az új kulturális komplexum.

Összesen 15 ezer négyzetméteres terület áll rendelkezésre a Pannónia utcai helyszínen, amelynek köszönhetően zöld környezetben üzemel majd a közösségi ház. Örömteli, hogy az építkezés ellenére sikerül megőrizni a telek szélén álló fasort.

Korszerű épület

Az új intézmény megtervezésére tervpályázatot írt ki az önkormányzat, amelyre rangos építészek sorát hívta meg. Olyan neves személyek állították össze elképzeléseiket, akik már számos budapesti épülettel bizonyították, hogy képesek a XXI. századi elvárásoknak megfelelő épület megtervezésére. A választáskor szempont volt még a hasonló funkciójú épületek terén szerzett tapasztalat, tehát az, hogy közösségi kulturális jellegű létesítmény fűződött-e már korábban az építész nevéhez.

A tervpályázat zsűrijének öt nívós elképzelés közül kellett kiválasztania a legjobbat. Noha az ítészek szerint közülük több is kiválóan megfelelt volna az önkormányzat elképzeléseinek, a választás végül a leginkább a célhoz illeszkedőnek talált koncepcióra, Vadász György Kossuth-, Ybl- és Prima-díjas építész terveire esett, aki egy központi térből virágszerűen „szétágazóan” képzelte el a négy fő funkció elhelyezését.

Funkciók együttese

A közösségi ház „lelke” egy hozzávetőlegesen 600 férőhelyes zenei-, színházi- és sportesemények megtartására egyaránt alkalmas rendezvényterem lesz. A többcélú terem egyaránt alkalmas lesz komplex színházi és egész estés művészeti, könnyűzenei produkciók befogadására, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, sőt, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására is.

Ennek belső terét az aktuális igényeknek megfelelően lehet alakítani, ami nem pusztán a székek elhelyezését vagy éppen eltávolítását jelenti, hanem ennél sokkal rugalmasabb megoldásokat kínál. A széksorok ugyanis színházi típusú berendezés esetén lépcsőzetesen sorakozva biztosítják az ideális körülményeket. Más esetekben azonban mód lesz arra, hogy a padló egységes síkba alakításával nagyobb rendezvényeknek adjanak helyet. A 270 négyzetméteres színpadot a legkorszerűbb technológiával szerelik fel, a különböző hang- és fényhatások és az audiovizualitás modern eszközeivel, s szinte magától értetődő a zsinórpadlás.

Az épület másik részében egy korszerű könyvtár kap helyet, amelyet a Főváros Szabó Ervin Könyvtár rendez be és üzemeltet majd. Ebbe a szárnyba költözhet az idősek klubja, amely a kerület más hasonló létesítményeihez hasonlóan különféle programokkal várja a nyugdíjasokat.

A Pannónia utca felőli oldalon üzemel majd a rekreációs központ, amelyben három nagyobb teremben sportolhatnak és frissülhetnek fel a kerületiek. Ebben a szekcióban öltözők, vizes blokkok szintúgy elférnek,

A Bessenyei és a Kárpát utca sarkánál pedig egy kávézó működik majd, ahová várják a rendezvényekre érkezőket és a külső vendégeket egyaránt.

A beruházás

Az Újlipótvárosi Közösségi Ház beruházása összesen 3,5 milliárd forintból valósulhat meg. A fejlesztés kiadásait teljes egészében a kerületi önkormányzat biztosítja.

A kivitelező kiválasztása érdekében nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a helyhatóság. Vadász György terveit ennek nyertese, a Magyar Építő Zrt. valósíthatja meg, a beruházó pedig az Angyalföld-Újliótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Zrt.

Az épület műszaki átadása ez év decemberében várható, s ezt követően a szükséges engedélyek beszerzése után azonnal megkezdheti működését az Újlipótvárosi Közösségi Ház. Üzemeltetését a XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. végzi majd.

Névadás

Az intézmény nevének megtalálásában a XIII. kerület lakosságának közreműködését kérjük. Két fordulóban várjuk javaslatukat arra, milyen névre kereszteljük a kerület új multifunkcionális központját. A beérkező névötleteket egy e célra összehívott, közismert kerületi személyiségekből álló zsűri értékeli, s közülük kiválasztja a legjobbakat. Az így kialakult kettő-öt tagú listáról ismét véleményüket kérjük.

Az első forduló leadási határideje: május 28. 16 óra.

Javaslatukat e-mailben is elküldhetik: ukh@bp13.hu.

A bizottság a javaslattevők között 750 ezer forintot oszt ki a legötletesebb nevek díjazásaként.

A pályázat kiírója a XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj