XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/10/06/bovul-a-fizetoovezet/

Témák A-Z

Jövő évben bővül a fizetőövezet a kerületben

ARCHÍV | 2009. október 06. - Frissítve Közlekedési, parkolási hírek

ParkolóóraRendet szeretne tenni a parkolás terén a XIII. kerületi önkormányzat. Az autók számának dinamikus emelkedésével ugyanis tarthatatlan helyzet alakult ki a városrész több pontján, hiszen jóval többen szeretnék elhelyezni járműveiket a közterületeken, mint amennyi hely rendelkezésre áll. A helyhatóság felismerte, hogy ez ügyben lépni kell, felfestésekkel és forgalomszabályozással kíván gátat szabni a rendezetlen parkolási viszonyoknak.

– Az 1970-es években tervezett lakótelepek kialakításakor az akkori normák szerint szabták meg a parkolásra szánt terület nagyságát, ám azóta a motorizáció felpörgésével nagyban megváltoztak az igények – fejtette ki Borszéki Gyula, a XIII. kerületi önkormányzat alpolgármestere, miért alakulhatott ki az áldatlan parkolási helyzet a főváros – és azon belül a kerület – forgalmas részein. Nehézkes parkolni a többi között az Árpád híd környékén, a környék egy része P+R parkolóként funkcionál, a Dagály fürdőnek egyáltalán nincs saját parkolója, az Elektromos pályája pedig rendszeresen ad rendezvényeknek helyet, ám a rendelkezésre álló leállóhelyek csak az autóval érkezők töredékét képesek kiszolgálni – sorolta a legfontosabb problémákat az alpolgármester. Borszéki Gyula hangsúlyozta: az igazi megoldás az lenne, ha parkolóhelyek létesítésével tudnák megoldani a problémát. Ám ez helyhiány miatt kizárólag mélygarázsok létesítésével lenne kivitelezhető, ami rendkívül magas költségigénye miatt egyelőre nem jöhet szóba. Hosszú távon azonban a kerület szándékai szerint ebbe az irányba kell elmozdulni. Lépni azonban hamarabb kell, ezért az önkormányzat forgalomszabályozással igyekszik megoldani a helyzetet.

Ennek egyik fontos, és a fejlett országokban gyakran alkalmazott eszköze a parkolási zónák kijelölése. A XIII. kerület még 2007-ben döntött a fizetőövezet kiterjesztéséről, ennek részleteit azután a fővárosi önkormányzat rendeletben rögzítette. Ennek a jogszabálynak a melléklete tartalmazza, hogy hol lehetnek fizető övezetek, ahogy a fizetendő díj nagyságát is ez a rendelet nevezi meg.

Ennek értelmében a Dráva utca-Váci út-Rákospatak-Duna, illetve a Béke utca-Petneházy utca-Reitter Ferenc utca-Szegedi út és a Rákospatak-Göncöl utca-Szekszárdi út-Váci út által határolt területen szabályozzák zónák kijelölésével a parkolást. Előbbi helyszínen 2010 márciusától, utóbbi két körzetben pedig néhány hónappal később, várhatóan nyár végétől vezetik be az új rendszert. A beruházás eredményeképp 6074 szabályos parkolóhelyet festenek fel az érintett területeken. A várakozások szerint a férőhelyek pontos kijelölését követően elejét lehet annak venni, hogy a felfestések nélküli részekre állók zavarják a szabályosan közlekedőket előrehaladásukban. Ahol lehetséges ott az úttest mindkét oldalán engedélyezik majd a párhuzamos parkolást.

A fizetőövezetek kialakításáról a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. gondoskodik, a generálkivitelezést pedig az erre kiírt közbeszerzési eljáráson a DBM Kft. nyerte el bruttó 463 millió forintért. A beruházás teljes költségvetése az egyéb tételekkel együttesen 530 millió forint, amelyet a parkolási díj bevételéből finanszíroz az önkormányzat. A XIII. kerületben egyébként nem magánkézben lévő társaság gondoskodik a közterületek parkolóhelyeinek üzemeltetéséről, hanem önkormányzati tulajdonban lévő kft-t bízott meg a helyhatóság a feladattal.

A parkolóhelyek kialakításának pontos ütemezéséről, az emiatt szükséges lezárásokról folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot.

Az új parkolóövezetekkel kapcsolatos kérdések mind teljesebb körű megválaszolása érdekében olvasóink kérdezhetik Borszéki Gyula alpolgármestert. Kérjük, kérdéseiket “kérdés parkolási interjúhoz” megjelöléssel az onkorm13@bp13.hu címre küldjék el október 13-a 16:00-ig. Ezt követően honlapunkon interjú formában találják meg az információkat.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj