XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/01/23/jelentos-onkormanyzati-dontesek-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Jelentős önkormányzati döntések a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2013. január 23. - Frissítve Egyéb

A jogszabály szerint a járóbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók ingatlan vagyonukkal együtt 2013. május 1-től kerülnek állami tulajdonba és fenntartásba, kivéve, ha a helyi önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezen feladatokat.

A törvényt figyelembe véve a XIII. kerületi lakosság folyamatos és biztonságos járóbeteg szakellátásának jó színvonalú megvalósulása érdekében, döntött úgy a testület, hogy továbbra is meg kívánja tartani a járóbeteg szakellátást, beleértve az alapellátás szervezését is. A színvonalas ellátáshoz az is hozzájárul, hogy orvosairól és a szakszemélyzetről is kiemelkedően gondoskodik a kerület. Ennek is köszönhető, hogy a nagy szaktudású orvosi állomány és a magasan képzett és jól felkészült szakdolgozók hosszú távon munkahelyének tekintik a rendelőintézetet. Az ország 263 rendelőintézete közül 150 rendelőintézetben csak egy-két szakorvosi ellátás működik, 83-ban valósul meg nagyobb, sok szakmára kiterjedő ellátás. Ebből 65-ben az alapellátás és a járóbeteg szakellátás komplex formában valósul meg. A XIII. kerületi rendelőintézet 30 klinikai szakmában működteti a járóbeteg szakellátást, heti 1.710 szakorvosi és 480 nem szakorvosi óraszámmal, valamint szervezi a teljes körű alapellátást. 

A képviselő-testület véleményt alkotott a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2013. évi megosztására vonatkozó rendelet-tervezettel kapcsolatban, és azt a Fővárosi Közgyűlés felé megküldte. Megállapította, hogy a rendelet-tervezet összeállítása a törvény előírásainak megfelelően történt, ugyanakkor a Forrásmegosztási törvény előírásainak eredményét a képviselő-testület elfogadhatatlannak, igazságtalannak tartja. A számításokban a 2012. évi megosztási arányok rögzítése szakmailag indokolatlan, előkészítetlen módosítás eredménye. A 2013. évi rendelet-tervezet nem forrásmegosztási számításokon alapul, ezért a kerületi önkormányzatok véleményezése formális jellegű. 

A testület elfogadta a „Boribon Bölcsőde teljes felújítása” beruházási célokmányát és módosította a 100 db új bérlakás – „passzívház” beruházási célokmány elkészítésének határidejét 2013. május 31-re. Jelentős témaként elfogadta az önkormányzat programjának időarányos végrehajtásáról szóló beszámolót, majd tudomásul vette a felelősségteljesen gazdálkodó önkormányzatok támogatására irányuló fejlesztésre adott miniszterelnöki válaszról szóló tájékoztatást. 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj