XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/10/01/elkeszult-a-gyermek-teri-idosek-klubja/

Témák A-Z

Újra megnyílt a Gyermek téri Idősek Klubja

ARCHÍV | 2013. október 01. - Frissítve Egyéb

A polgármester a Klub történetének ismertetését követően emlékeztetett arra, hogy az idősek nappali ellátása során az önkormányzati saját forrás a működtetési költség 56%-a, a házi segítségnyújtás esetében 83%, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 85%, az étkeztetés esetében 73%, az átmeneti elhelyezést nyújtói ellátás esetében 75%. 2012. évben szociális segélyezésre 1 milliárd 173 millió forintot fordított az önkormányzat, a támogatások 52%-a időskorúak részére megállapított valamilyen ellátás fedezete volt. A segélyezésben 11 423 idős volt érintett valamilyen formában.

A megjelent több száz, főleg nyugdíjas érdeklődő előtt a színpadon mutatták be, hogyan telik egy nap az idősek klubjában. A közönség hallhatta az angol nyelvoktatás során tanult mondókát, ismertetést kapott a klubon kívül eltöltött programokból, ízelítőt mutattak be a közösen gyakorolt zumbából és örömmel nyugtázták, hogy most már lesz hely az Idősek Olimpiáján nyert serlegeknek. A műsor további magas színvonalát Kökény Attila biztosította.

 

A Derűs Szívek Idősek Klubja a közel 10 ezer m2-es ingatlanon 2150 m2-es lekerített területen áll. A műszakilag elavult, gyenge energetikai besorolású épület, már nem felelt meg a közművelődési és kikapcsolódási funkciók ellátására. Cél volt egy olyan központ létrehozása, ahol több foglalkoztató helyiségben lehet az időseknek, akár egymással párhuzamosan is programokat szervezni és ezek mellett az épület mindenben megfeleljen a hatályos előírásoknak, energiatakarékos és akadálymentesített legyen.

Az épület külső méreteinek megtartása mellett épült meg az új pince, a földszint és a tetőtér, összesen 472 m2-en, a terasz 63 m2-es. A homlokzat 15 cm vastag külső hőszigetelést kapott, korszerű műanyag nyílászárókkal megfelel a hatályos energetikai előírásoknak. A korszerű melegítő konyhás étkező 60 ember egyidejű étkezését biztosítja. Akadálymentes a lift, a WC és zuhanyzó, az iroda-, és az elkülönítő. A tetőtérben öt foglalkoztató helyiséget alakítottak ki. A rekonstrukció lebonyolítója a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., tervezője a Kasib Kft., generál kivitelezője: a Nimród-Bau Kft.  volt.

A beruházás részeként, a számítógép vezérelte szökőkút mellett, még nyáron kültéri testedző gépekből álló fitnesz garnitúra épült. A műfüvön elhelyezett testedző gépek mind kardio, mind izomfejlesztő gyakorlatok elvégzésére lehetőséget adnak. Az idősebb és a fiatalabb generációk egyaránt tudják használni, egyszerre 12-en. A jövő évi terv szerint a parkot talajvízkútról üzemeltetett öntözőrendszer locsolja.

A Gyermek téren a XIII. kerület első Öregek Napközi Otthona, 20 férőhellyel 1973 szeptemberében nyílt meg. Akkor az intézményben elsősorban étkeztek az idősek, mosásra és fürdésre használták, mely 1997–ben 40, 2001-ben 70, 2005-ben 80 férőhelyesre bővült. 2000-től a klub szombaton is színes programokkal várta az időseket. 2003-ban kapta a Derűs Szívek Idősek Klubja nevet. Több éve kapcsolatot tartanak az Esküvő közben lévő Mese ovival. Évek óta a klubban rendezik meg a kerületi főző versenyt.

A kerületben a 65 év feletti népesség részaránya a teljes népességhez viszonyítva 18,9%. Legmagasabb arányban Újlipótvárosban és a Vizafogón élnek, meghaladva a 37%-ot. Az egyedül élő idősek aránya 62%. A nyugellátásban részesülők száma: 2013. évben 30 352 fő, átlag jövedelmük 128 028 Ft.

A helyi idősügyi program jelentősége, hogy pozitív diszkriminációt alkalmazva nemcsak az „intézményesített” idősellátás keretei között működő szolgáltatásokkal foglalkozik. A közösségi terek, szervezett programok a kerületi idősek részére elérhetőek és sokszínűek. Az alapellátások tekintetében a fővárosi mennyiségi mutatókat figyelembe véve, a kerület az első helyen áll, a hasonló helyi szolgáltatások férőhelyei is a legmagasabbak.

Az önkormányzat 2010-ben a „Közösen a XIII. kerületért” programban vállaltaknak megfelelően jelentős, csak a kerületre jellemző támogatást nyújt az időseknek. A 70. életévet betöltöttek, 142 500 Ft egy főre jutó jövedelem alatt jogosulttá válhatnak a közgyógyellátásra. Gyógyszertámogatást igényelhet az a 70. életévet betöltött és közgyógyellátásban részesülő személy, akinek a havi gyógyszerköltsége több mint a megállapított keret. A kerületi átlagnyugdíj alattiak egyszeri támogatását kapnak. Háziorvos javaslatára a pneumococcus oltás költségét az önkormányzat átvállalta. Fűtési támogatásként a december havi számla költségét az önkormányzat 15 000 Ft értékig fedezi az egy főre jutó öregségi nyugdíjminimum 200%-át el nem értek esetében.

A 10 idősek klubja lefedi az egész kerületet, könnyen elérhetőek, az alapfeladatot jelentősen meghaladó szolgáltatásokkal. Lehetőség van pedikűrös, masszőr, fodrász, gyógytornász rendszeres igénybe vételére. Hetente egy alkalommal jogi tanácsadás működik. Két-két telephelyen angol-, és németnyelvoktatás, valamint informatikai képzés folyik. Informatikai képzésen eddig összesen 2 800 idős vett részt. A Napfény Idősek Klubja „Internetkávézója” az idősek részére térítésmentes. A Kerületi kártya lehetőséget ad a kapcsolódó üzletekben kedvezményes vásárlásra, részben szolgáltatásokat vehetnek igénybe: évente egy alkalommal burgonya, hagyma akció, kerületi sportcsarnok-, WiFi használata.

Távegészség ellenőrzőrendszer keretében két Idősek Klubjában rendszeres vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint mérés folyik. 250 idős egészségi állapotát EKG ellenőriz. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 219 idős ember lakásában működik folyamatosan, számuk a fővárosban a legmagasabb.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj