XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/12/02/berencsi-gyorgyot-koszontottuk-szuletesnapjan/

Témák A-Z

Dr. Berencsi Györgyöt köszöntöttük születésnapján

2011. december 02. - Frissítve Kulturális hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat és a képviselő-testület nevében is köszöntötte hetvenedik születésnapja alkalmából Dr. Berencsi György virológust dr. Tóth József. A XIII. kerület polgármestere kiemelte: a virológus többi díszpolgárunkhoz hasonlóan személyével és munkájával emeli a XIII. kerület rangját. A városvezető hozzátette: örömmel találkozik a kerületben különböző rendezvényeken Dr. Berencsi Györggyel, ahogy azt is üdvözölte, hogy a Herman Ottó Általános Iskolában végzett munkájával civil szervezet képviselőjeként is találkozhatunk a neves szakemberrel.

Aki beoltja magát, az nincs veszélyben – hangsúlyozta a virológus, utalva arra, hogy terjed az oltásellenes hangulat Magyarországon. Holott kiváló oltások érhetők el, s az influenza ellen kifejlesztett magyar vakcina a világ legjobb védőoltásai között említhető. Ennek ellenére Magyarországon 1,5 millió embernél többet nem oltanak be, főleg üzleti megfontolásból.

A 2009-2010-es évben 200 ember halt meg influenzában. Közülük csak öt volt beoltva, akik túl későn kaptálk meg az ellenanyagot – érvelt a neves virológus. Mint mondta, nagyjából harmincan veszítették volna életüket akkor, ha valamennyien be lettek volna oltva, a többiek még ma is élnének. Különösen a terhesek esetében érthetetlenül nagy az ellenállás a védőanyagokkal szemben, pedig ötszörös a kockázat ebben a csoportban, mint átlagosan.

 

Dr. Berencsi György 1941-ben született, Budapesten. A Johan Béla Országos Epidemológiai Központ főorvosa, az Orvostudományok kandidátusa, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzora. Szenvedélyes oktató, aki minden alkalmat megragad, hogy a virológiai, mikrobiológiai ismereteket továbbadja egyetemeken, hazai és külföldi kongresszusokon. 1965 óta a XIII. kerület lakója és itt is folyamatosan tartja felvilágosító előadásait a lakosság valamint diákok körében. Több évtizedes kimagaslóan eredményes közegészségügyért kifejtett virológiai kutatói és oktatói tevékenységéért 2001-ben a Pro Sanita emlékéremmel tüntették ki, 2005-ben Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapott. Tanítványai nemzetközi hírnevű szakemberek.

Dr. Berencsi György a XIII. kerület díszpolgára.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj