XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/11/08/litvan-gyorgy-emlektablat-avattak-a-pozsonyi-uton/

Témák A-Z

Litván György-emléktáblát avattak a Pozsonyi úton

2011. november 08. - Frissítve Kulturális hírek

Emléktábla őrzi mostantól Litván György emlékét a Pozsonyi út 40. falán. A neves történész emléktábláját halálának ötödik évfordulóján avatta fel az 1956-os Intézet és a Nagy Imre Alapítvány.

Litván György 1957-ig középsikolai tanár volt, 18 évesen lépett be a Magyar Kommunista Pártba, 19 évesen pedig a Magyar Dolgozók Pártjába. A Nagy Imre körül kialakult pártellenzékhez 1954-ben csatlakozott. Nevezetes, hogy 1956. március 23-án aktívaülésen Rákosi Mátyás jelenlétében kijelentette, hogy az első titkár elvesztette a párttagok és az ország bizalmát. 1958-ban letartóztatták, hat évvel később szbadult. Iskolai könyvtárosként, tanárként, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársaként tevékenykedett. A Történelmi Igazságtétel Bizottság alapító tagja, a Szabad Demokraták Szövetségének alapító tagja. Az 1956-os Intézet alapítója, 1991 és 1999 között főigazgatója.

Litván György életének és életművének fő témája a XX. századi magyar progresszió. – Litván György maga az életműve – fogalmazott Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója. Majd feltette a kérdést: mi marad a történész életművéből? Litván György esetében két dolog: a szenvedély, amellyek nyelvi formát adott a gondolatoknak, és a kérdés, amit feltett. – Nem Litván György emlékére van szükségünk, hanem a példájára és jelenlétére – zárta beszédét Rainer M. János.

Ezt követően Benyó Gergely idézte fel Litván György gondolatait egy a Népszabadságban megjelent írásának segítségével.

Az emléktáblát ezután elsőként dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere koszorúzta meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj