XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/07/05/egy-eves-az-angyalfold-kartya-az-internetes-kavezo-es-a-kerekparkolcsonzes-a-keruletben/

Témák A-Z

Egy éves az Angyalföld kártya, az internetes kávézó és a kerékpárkölcsönzés a kerületben

ARCHÍV | 2010. július 05. - Frissítve Kulturális hírek

Egy éves a kerületi kerékpárkölcsönzés lehetősége

A Vizafogó sétány 10 szám alatt lévő Gyermekjóléti központ családsegítőben kerékpárkölcsönzőt  működtet az önkormányzat, amelyhez összesen húsz felnőtt és öt gyermek kerékpárt vásárolt az intézmény  nyolcszázhatvankét ezer forint értékben. Ebben az összegben a biztonságos kerékpározás kellékei – sisak, biztonsági mellény, kerékpárzár is benne vannak.

Az évforduló alkalmából KRESZ és ügyességi versenyt tartottak a fiatalok részére, akik sikerrel vették a felmerülő akadályokat. Dr. Tóth József sikeresnek értékelte a kerékpárkölcsönzést és hogy íly módon is segíthetnek a rászorulókon. A versenyzőknek sok szerencsét és  balesetmentes közlekedést kívánt.

A kölcsönzés, 3 naptól 1 hétig terjedt. Ezen idő alatt többen kikerékpároztak a Margitszigetre, a Duna-partra, a kerület kerékpárútjaira. Többször kölcsönöztek teljes családok is kerékpárokat, így hosszabb kirándulásokat is tudtak szervezni (Szentendre). Voltak olyan családok, akik több alkalommal is kikölcsönözték a kerékpárokat a napi bevásárláshoz, a Gyermekjóléti Központban lévő nyári étkezés igénybevételéhez és sportoláshoz.

A kölcsönzési időszakban az igénybevevők egy része az intézményben megforduló kliensek közül került ki, mások az újságból és egyéb hírforrásból értesültek a lehetőségről.

A kerékpárokat kölcsönzők jellemzői:

  • Az elmúlt évben összesen 62 család igényelte. Két alkalommal, a Gyermekjóléti Központtal kapcsolatban lévő gyermekek részére szerveztek kerékpáros túrát.
  • 28 család esetében anya, apa és gyerek/gyerekek
  • 22 család estében az egyik szülő (általában az anya) és gyermeke
  • 12 fő esetében saját részre kölcsönzött

Legfiatalabb kölcsönző egy 7 éves kislány, a legidősebb egy 65 éves férfi volt.

Az elmúlt év kölcsönzési szokásai alapján és a kölcsönzök kérése alapján a kölcsönzési időt ebben a szezonban meghosszabbítottuk 2 hétre. A kölcsönzés továbbra is ingyenes a kölcsönzési szabályzatban foglaltak alapján.

Tervek 2010-ben:

A kerület lakosai részére a szokásos kölcsönzés mellett, a Gyermekjóléti Központ kamaszcsoportja és a Családsegítő nyári játszóháza keretében működő gyermekcsoport részére csoportos kerékpártúrákat szervez az intézmény.

Egy éves az internetes kávézó

A Visegrádi u. 96/b alatti Idősek Klubjában, immáron egy éve internetes kávézó működik, ahol aktív oktatás folyik idősek részére. Sokan azt hiszik meglehetősen tévesen, hogy az internet és a számítástechnika az csak a fiatalabb generációk kiváltsága.  Az itt zajló program feltételeket teremt és mintát ad az idősebb korosztály számára az új lehetőségek elsajátításához, még szélesebbre tárva a kaput az ismeretszerzéshez és művelődéshez.

Az oktatásokon résztvevők leggyakrabban kapcsolattartásra használják a számítógépeket. Leginkább a kultúra, a politika és a tudományok témakörében érdeklődtek az Interneten, ezután a közérdekű információk szerzése következett a népszerűségi listán.

  • Összesen 151 fő vett rész a képzésen, ebből 125 fő kapott oklevelet. A résztvevők többségének már otthon is van lehetősége az internet használatára.
  • A kávézót az oktatáson kívül naponta 27 fő használja.
  • A legidősebb résztvevő egy 92 éves hölgy volt, aki szerint a legfontosabb, hogy az ember haladjon a korral.

Egy éves a kerületi kártya, az Odeon-Lloyd mozi is csatlakozott a programhoz

A kerületi kártyával rendelkezők a mai naptól 10% kedvezménnyel látogathatják az Odeon-Lloyd mozit. Az akkoriban még Lloyd néven ismert mozit 1937 októberében nyitották meg Lipótváros nagyközönsége számára, a Hollán Ernő utca 7. alatt lévő ikerház földszintjén. A kis artmozi, a régi idők hangulatát idézi a maga, százegy férőhelyes termével.  Meghatározóan minőségi európai és magyar filmeket mutatnak be. Szolgáltatásai szerteágazóak van itt kávézó, mozi, dvd és videotéka. Az eredeti tervek alapján felújított mozi, ötvözi a harmincas évek eleganciáját a multiplexek kényelmével.

Ezen felül a Odeon-Lloyd mozi egy új szolgáltatást indított el. Havonta egy alkalommal, kerületi idősek részére térítésmentes mozifilmvetítést tartanak.

A kerületi kártyát 2009 júniusában vezette be a kerület. Az XIII. kerület önkormányzati kezdeményezésnek két fő célja volt: Egyrészt a kerületi szociálisan rászorult állampolgárok segítése a kedvezményekkel, másrészt a kerületi székhelyű cégek támogatása vevők „biztosításával”. Bővebben itt olvashat a kerületi kártyáról.

Kezdetben ötvenegy céggel és kétezer négyszáz fővel indultunk, júniusi végéig százkilenc cég lett regisztrálva, a lakosságnak kiadott kártyák száma 5121. Ebből az önköltségi árat, 300 Ft-ot, 2001 fő fizette meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj