XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/01/27/kornyezetbarat-modon-is-lehet-tenni-a-sikossagmentesitesert/

Témák A-Z

Környezetbarát módon is lehet tenni a síkosságmentesítésért

ARCHÍV | 2010. január 27. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A jeges felületek kezelésére sok helyen még mindig sót, vagy só-homok keveréket használnak. Azonban ez a megoldás jelentős károkat tud okozni a környezetben. A felolvadást követően a só bejut a talajba és a gyökérzónában felhalmozódva pusztulást okoz a növényzetben, fájdalmat okozhat a négylábú háziállatoknak. A kerület parki út- és járda felületeit a XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megbízásából környezetbarát síkosság-mentesítő és ásványi anyagokkal – például jégölővel, zeolittal, pétisóval és homokkal – csúszásmentesítik. Ezek az anyag előnyösek, mert nem marják fel a kövezetet, ráadásul a talajba jutva javítják a növényzet tápanyag ellátottságát.

Ezek a termékek a lakosság számára is ajánlottak és beszerezhetők, a többi között a a XIII. kerületben a Tatai út 96. alatti lakossági hulladékgyűjtő udvarban, az FKF Zrt. kijelölt telephelyein és a mezőgazdasági boltokban.

Fontos tudni, hogy 2010. szeptember 1-én hatályba lép egy új szabályozás – a 346/2008. (XI. 30.) kormányrendelet –, amelynek értelmében belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület, azaz az úttest kivételével – a síkosság mentesítésére csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj