XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/11/02/egyedulallo-fejlesztes-hoszivattyuval-futott-panelhaz/

Témák A-Z

Egyedülálló fejlesztés: hőszivattyúval fűtött panelház

ARCHÍV | 2009. november 02. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

PanelházA XXI. századi környezetvédelmi és energiatakarékossági szemléletnek tökéletesen megfelelő fűtési rendszert mutattak be október 30-án a Hun utcában. A nyolc lépcsőházas panelépület felújításának eredményeképp alternatív fűtési rendszert vezettek be, amelynek köszönhetően a fűtés és a hűtés egyaránt modern és a takarékos lett.

A lakók kevesebbet fizetnek

A Hun utca 1-15-ben nem ez volt az első energiatakarékosságot célzó projekt. A lakóközösség már több esetben nyert pályázati pénzt, aminek eredményeképp csökkenteni tudta a lakások rezsijét, így a többi között eddig a panelprogram részeként került sor felújításra.

A panelház a mostani projekt keretében levált a távhőszolgáltatásról és alternatív hőszolgáltatót keresett. A GEO-NRG Kft. csaknem 100 millió forintos beruházással valósított meg Budapesten most először egy olyan technológiát, amely meglévő panelházban váltja ki a távfűtést geotermikus módszerrel. Az üzleti modell lényege, hogy a cég gondoskodik a műszaki megoldásról és a fűtésről, a lakók pedig a hőszolgáltatásért fizetnek – a módszernek köszönhetően kevesebbet, mint korábban a Főtávnak.

A XIII. kerület példát mutat

A lakók akaratának megszervezése, a szükséges engedélyek beszerzése, sőt törvények és önkormányzati rendeletek módosítása, valamint egy kitartó cég áll a siker mögött – összegezte Szanyi Tibor országgyűlési képviselő. Ezzel a megoldással a XIII. kerület ismét példát mutat. Ami a fejlett országokban természetes, az már Magyarországon is megvetette a lábát. Nem szennyezzük a levegőt, tiszta energiákat használunk, mégpedig gazdaságosan. A lakók bátorságán és kitartásán kívül kellett önkormányzat segítsége is. Fekete László közös képviselő, Erdős László önkormányzati képviselő, Szanyi Tibor országgyűlési képviselő és Tóth József polgármester csapatként állt a projekt élére.

A hőszivattyúk ma már háromszor-négyszer annyi hőenergiát hoznak ki a természetből, mint amennyit felhasználnak. A hőszivattyús rendszerek működtetéséhez mindössze elektromos áramra van szükség. Ezt ma már egyre inkább szintén környezetkímélő módon állítják elő atomerőműben, szélkerekekkel, biogázzal, vízerőművekkel, illetve csökkenő mértékben a hagyományos erőművekben. Minthogy az elektromos áramot nem vagy csak nagyon drágán lehet tárolni, ezért az áramszolgáltatóknak kiemelten fontosak a jól tervezhető fogyasztással rendelkező ügyfelek. A hőszivattyúk áramfelhasználása elég precízen előre látható, ezért a budapesti piacvezető, az ELMŰ kedvezményes tarifát dolgozott ki. Ez a tarifa azonban csak a kisfogyasztókat éri el, a hőszolgáltatók egyelőre nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Előkészítenek azonban egy mindenkire kiterjedő országos áramtarifát.

A megújuló energiákkal érdemben csökkenthető a fűtési költség

Annak ellenére, hogy az energiatakarékos beruházásokkal jelentősen csökkentettük az energiafogyasztást a közműdíjak folytonos emelkedése miatt nem élvezhettük az elvárásoknak megfelelő eredményét – magyarázta a mostani projekt alapjait Fekete László közös képviselő, hozzátéve: ez főleg a lakások folyamatos fűtési költségének emelkedésében volt tapasztalható. Keresték a lehetőséget a fűtési költségek csökkentésére. Ezért 2007-ban a tulajdonosi közösség javaslatot tett az épületek hőszigetelésére. Már csak ezt az egyetlen lehetőséget látták költségeik csökkentésére. – Ez idő tájt kaptam meghívást Erdős László önkormányzati képviselő úrtól, a Szanyi Tibor országgyűlési képviselő úr által összehívott a fűtési költségekkel kapcsolatos megbeszélésre. Itt ismerkedtem meg a GEO-NRG ügyvezető igazgatójával, Szinapisz Dimitrisszal, aki a megújuló energiaforrás lehetőségéről beszélt. A megbeszélés után létrejött kapcsolat eredményeként megkezdtük a hőszivattyúk telepítésének feltételeit és szolgáltatásának lehetőségeit tanulmányozni – emlékezett vissza a közös képviselő a munka elejére. A szakmai számítások bizonyították, hogy a fűtési költségek csökkentésének egyetlen lehetősége a megújuló energiák igénybevétele. Ez most a projekt révén realitássá vált.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj