XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/09/23/nepszamlalas-mindenkinek-kotelezo-adatot-szolgaltatnia/

Témák A-Z

Népszámlálás: mindenkinek kötelező adatot szolgáltatnia

2011. szeptember 23. Egyéb

NépszámlálásMikor tartják a népszámlálást?
A 2011. évi népszámlálásra október 1. és 31. között kerül sor. Ez a teljes körű lakás- és személyösszeírás azonban egy meghatározott eszmei időpontra vonatkozóan készít állapotfelvételt. Az eszmei időpont ezúttal 2011. október 1. 0.00 óra lesz, vagyis a válaszokat mindig úgy kell megadni, hogy ezt az időpontot veszi figyelembe a válaszadó.

Kiket számolnak meg?

Magyarország területén számba vesznek minden lakást és minden itt élő természetes személyt. Ez vonatkozik mindazokra a magyar állampolgárokra, akik az ország területén életvitelszerűen élnek, vagy ha külföldön vannak, akkor csak átmenetileg – 12 hónapnál rövidebb ideig – tartózkodnak ott. Összeírják még az ország területén 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldi állampolgárokat és a hontalan személyeket is. Az adatfelvétel során számba vesznek az ország területén minden lakást, lakott üdülőt, egyéb lakóegységet, illetve közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményt.

Kötelező-e az adatszolgáltatás?
A népszámlálás végrehajtását az Országgyűlés által elfogadott törvény rendeli el. Az adatszolgáltatás minden kérdésre kötelező. Kivételt képeznek ez alól az anyanyelvre, a nemzetiségre, vallásra, egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdések, amelyek érzékeny kérdések, így ezekre a válaszadás önkéntes. A kötelező adatszolgáltatás megtagadása a törvény értelmében szabálysértés.

Mi a népszámlálás feladata?
A népszámlálás az egyedüli teljes körű statisztikai adatgyűjtés, amely egy adott időpontra vonatkozva számba veszi az ország valamennyi lakosát és lakását, és átfogó képet nyújt az ország, a társadalom valós állapotáról, változásairól. A népszámlálás feladata, hogy ezeket az adatokat rendszeres időközönként – 10 évenként – összegyűjtse, és összesített formában nyilvánosságra hozza, hogy az információk mindenki számára hasznosíthatók legyenek.

Mire jó a népszámlálás?
A népszámlálás adatai megbízható alapot adnak az országos szintű gazdasági, szociális és területfejlesztési döntésekhez. Hosszú távra nyújtanak segítséget a tervezéshez, prognózisok készítéséhez, a fejlesztési irányok meghatározásához. A népszámlálás jelentősége nem csupán a népességszám megállapítása, hanem összetételének részletesebb leírása. Emellett lehetőséget ad olyan elemzések, összefüggések feltárására is, amelyekre egy népesség-nyilvántartás nem tud választ adni. A népszámlálást követő tíz évben készülő statisztikai és szociológiai felmérésekhez is csak egy teljes körű népszámlálás tud megbízható viszonyítási keretet nyújtani.

Az országos számlálást elejétől a végéig a Központi Statisztikai Hivatal intézi?
A népszámlálás olyan nagyszabású országos feladat, amelynek lebonyolítása meghaladná a Központi Statisztikai Hivatal lehetőségeit. A KSH felelőssége a népszámlálás előkészítésének és végrehajtásának szakmai irányítása, az elektronikus adatgyűjtés elvégzése, valamint az adatok feldolgozása és közzététele. Az adatgyűjtés területi végrehajtásában azonban a helyi önkormányzatok, jegyzői irodák is nagy szerepet kapnak: ők szervezik a számlálóbiztosokat,  gondoskodnak a helyi szintű oktatások megvalósításáról, helyszínéről.

Várhatóan hány címen végeznek összeírást?
A népszámlálás során várhatóan nagyjából 5 millió címet kell fölkeresni.

Kit írnak össze a lakásokban?
A lakásokban mindazon személyeket össze kell írni, akik életvitelszerűen ott élnek. Ide tartoznak azok is, akik 12 hónapot nem meghaladó ideig külföldön tartózkodnak. Rajtuk kívül még az itt élő külföldi állampolgárokat, illetve hontalan személyeket is összeírják. Közös háztartásba az olyan együtt lakó személyek tartoznak, akik a létfenntartás költségeit – legalább részben – közösen viselik.

Ki méri fel a lakás alapterületét?
Az adatszolgáltatás bevalláson alapul. Amennyiben a lakásban élő nem ismeri a lakás méretét, abban az esetben az a számlálóbiztos kérésére – de nem kötelezően – iratokból előkereshető, vagy közösen elvégzett becslés, felmérés útján állapítható meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj