XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/09/19/emlektablat-avattak-a-neves-grafologus-tiszteletere/

Témák A-Z

Emléktáblát avattak a neves grafológus tiszteletére

2011. szeptember 19. Egyéb

Románné Goldzieher Klára érdeme, hogy a világon először hazánkban lett államilag elismert szakma a grafológia. A többi között ennek okán avatták fel a neves grafológus emléktábláját szeptember 19-én a XIII. kerületben. A Magyar Írástanulmányi Társaság alapító tagjának emléktáblája Hegedűs Gyula utca 14. falán tekinthető meg.

A neves grafológus tevékenységét és szakmai életét Agárdi Tamás igazságügyi írásszakértő, a Grafológiai Intézet alapító igazgatója és Pálmai Anna, a Magyar Írástanulmányi Társaság elnöke méltatta. Románné Goldzieher Klára felavatott emléktábláját elsőként Holopné Schramek Kornélia alpolgármester koszorúzta meg.

A balkezesekkel és az ikertestvérek motorikus jelenségeivel sokat foglalkozott

Románné Goldzieher Klára kiemelt kutatási témaköre volt az agysérülések átöröklése és azok viselkedésre gyakorolt befolyásának vizsgálata. Foglalkozott a balkezesek és az ikertestvérek motorikus jelenségeinek kutatásával is, eredményeire a Magyar Tudományos Akadémia is hivatkozott. Azután 1947-ben, 66 éves korában hagyta el Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokba utazott el.

Goldzieher Klára hangsúlyozta, hogy a grafológia sajátos technikával működő pszichológiai módszer, ami irányelvekre és általános tapasztalatokra hagyatkozva integrált része a jelenkori pszichológiának. A kézíráselemzés bibliája: Kulcs a személyiséghez (A Key to Personality) címmel 1952-ben jelent meg nagy horderejű műve.

A személyiség feltérképezéséhez diagnosztikai jegyzéket készített

Grafológiai pszichogramját 1955-ben fejlesztette ki. Ez valójában egy diagnosztikai jegyzék, amely 80 képességet, illetve személyiségvonást rendez fokozatok szerint nyolc főkategóriába a személyiség feltérképezéséhez.

A lényeges publikációi között négy könyv és huszonhárom tudományos dolgozat jelent meg. Nevezetes munkái Amerikában: Kézírás, kulcs a személyiséghez c. könyv, valamint az írott szavak enciklopédiája, ez utóbbi pszicho-lexikon formájában. E munkájának kiadását 1962 augusztusában bekövetkezett halála miatt már nem érhette meg.

 

Románné Goldzieher Klára 1928-ban kapott diplomát a Magyar Állami Pszichológiai Intézetben, tanulmányait Münchenben és Berlinben folytatta. A hazatérését követő évben beválasztották a Magyar Pszichológiai Társaságba.  A Magyar Íráskutatási Intézet igazgatójává 1932-ben nevezték ki, majd a Budapesti Királyi Törvényszék kézírásszakértőjeként a fiatal bűnözők kézírásának vizsgálatával bízták meg. Egyidejűleg hivatalos kézírásszakértője lett a Budapesti Királyi Járásbíróságnak is.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj