XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/11/11/solanova-avagy-megujulo-energetikai-es-panel-felujitasi-program-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Solanova, avagy megújuló energetikai és panel felújítási program a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2010. november 11. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A XIII. kerületi Önkormányzat az elmúlt években is sokat tett az energiatakarékosság érdekében és közvetlenül bekapcsolódott a megújuló energiaforrások népszerűsítésébe, elterjesztésébe. Az intézkedések kiterjedtek a kerületben található társasházak, az iparosított technológiával épült lakóházak (panel épületek), továbbá az önkormányzat hatáskörébe tartozó intézményekre is. Ennek megfelelően az épületek közel 20 %-a, a lakásoknak több mint 30 %-a a panelprogram keretén belül újult meg.

A világgazdasági válság, a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem és az energiatakarékosság előtérbe kerülése az új megoldások, a megújuló energia szélesebb körben történő alkalmazása irányába mutatnak.

A XIII. kerületben a 20-30 éve megépült panelépületek többsége megérett a felújításra. A különböző kormányzati intézkedések új lehetőségeket teremtettek az elavult épületek korszerűsítésére. A XIII. kerületi Önkormányzat példamutató közreműködésével a megújuló energia hasznosításával vált környezetkímélőbbé és olcsóbbá néhány épület, épületegyüttes működése.

A Solanova program társadalmi és helyi közösségi, gazdasági és környezetvédelmi előnyei kiemelkedőek. A felújított épületek káros anyag kibocsájtás (elsősorban szén-dioxid) megtakarítása elérheti a 80%-ot. Az energiafüggőség mérséklődik a projekt eredményeként, a csökkenő energia felhasználás és a megújuló energiaforrások bevezetése miatt.
A városkép javul, az élhetőbb, komfortosabb lakókörnyezet javítja a kerület lakosságának életminőségét, ezzel párhuzamosan növelve az ingatlanok értékét.
A program uniós források megpályázhatóságával számol. Az önkormányzat az érintett lakóközösséggel együtt 60%-os vissza nem térítendő uniós támogatást szerezhetnek. A maradék 40 %-ot a lakóközösség hitel formájában biztosítja. Az egyes lakók számára a programban való részvétel külön anyagi terhet nem jelent, mert a jelenlegi közüzemi díjaknak megfelelő összeget fizeti tovább addig, amíg a felvett hitelt le nem törlesztette, a felújítást követő közüzemi díj megtakarításból.
A projektek munkát biztosítanak a hazai építőipari kis- és középvállalatoknak és azok beszállítóinak, alvállalkozóinak.

Itt megtekintheti a Solanova kutatási projektet, melynek célja az volt, hogy egy demonstrációs épületen bebizonyítsa, miképpen lehet hatékony energetikai felújítást végezni panelépületeken, mely amellett, hogy jelentõsen megnöveli a lakások fizikai, erkölcsi értékét, a benne lakók komfortérzetét és elégedettségét, töredékére csökkenti a fenntartási költségeket is. Az első ilyen lakóépület felújítás Dunaújvárosban valósult meg.

A programban a XIII. kerület önkormányzat és az érintett lakosság az alábbi szolgáltatásokban részesülhet:

  • Az energetika korszerűsítés megtervezése, majd elvégzése:
  • homlokzati hőszigetelés
  • külső nyílászárók cseréje U=1,4 W/m2K hő átbocsátási tényezőjűre
  • lapostető hőszigetelés
  • strangszabályozók beépítése
  • termosztatikus szelepfejek felszerelése
  • fűtési rendszer beszabályozása
  • HMV ellátórendszer felújítása LHE módszerrel
  • HMV készítés napkollektor segítségével, lefedettségi arány 40-45%
  • folyamatos működésű hővisszanyerős szellőzés 70-80% hatásfokú berendezéssel
  • költségvetés készítése
  • ellenőrző árkalkuláció készítése
  • energetikai szakvélemény kiállítása
  • monitoring feladatok ellátása.
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj