XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/09/06/bucsu-banffy-gyorgytol-a-xiiikerulet-diszpolgaratol/

Témák A-Z

Búcsú Bánffy György színművésztől, a XIII.kerület díszpolgárától

ARCHÍV | 2010. szeptember 06. - Frissítve Egyéb

BÁNFFY GYÖRGY
(1927-2010)

A különlegesen szép orgánummal megáldott színész és közéleti ember 1927. június 19-én, Budapesten született. 1950–1954 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd a Nemzeti Színház, az Állami Bábszínház és a Fővárosi Operettszínház tagjaként lépett színpadra. 1960-ban Pécsre szerződött a Pécsi Nemzeti Színház társulatához, 1971 óta, csaknem négy évtizeden át a József Attila Színház tagja volt. Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Magasiskola és a Redl ezredes című filmekben és a Linda című televíziós filmsorozatban, ahol a népszerű Dokit személyesítette meg. A legkisebbek egymást követő generációi a Varjúdombi mesék mesélőjeként tanulhattak tőle szép magyar beszédet. Szavalataival sokat tett a magyar költészet maradandó értékeinek megismertetéséért és megszerettetéséért.

Bánffy György előadóművészi tevékenysége mellett közéleti szerepet is vállalt. Egy interjúban így vallott politikusi pályafutásáról: „Egyszer csak azon kaptam magam, hogy komoly tekintélyre tettem szert az ország egyetlen olyan politikával foglalkozó szervezetében, a Hazafias Népfrontban, amelyik pártunk és kormányunk politikáján kívül valami mást is képviselt. Az 1985-ös választáson országgyűlési képviselőnek jelöltek. Akkor felnéztem az égre, és azt mondtam, hogy édesapám, akkor most ezen a téren a nyomdokodba lépek, és igyekszem úgy szolgálni, ahogy tőled láttam.”  Közéleti munkásságáért és művészeti teljesítményéért számos magas elismerésben részesült, sok más kitüntetés mellett birtokosa volt a Jászai Mari- és a Kossuth díjnak.

A Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006-ban választotta a kerület díszpolgárai közé. Ebből az alkalomból interjút adott a XIII. Kerületi Hírnöknek, amiben egyebek között a következőket mondotta: „Kellemes meglepetés a számomra a XIII. kerület díszpolgársága. Egy színész akkor a legboldogabb, ha közönsége elégedett munkájával. 1971-ben szerződtem a József Attila Színházhoz, amelynek a mai napig tagja vagyok. Szeretek itt játszani. Nekem fontos, hogy érezzem, tartozom valahová, egy társulat tagja vagyok.”

A József Attila Színház, Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzata és Budapest Főváros II. kerület Önkormányzata és Eger Megyei Jogú Város önkormányzata saját halottjának tekinti Bánffy György színművészt.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Búcsúztatása a római katolikus egyház szertartása szerint
2010. szeptember 22-én, szerdán 14.30-kor lesz
a XII. kerületi Farkasréti temető Makovecz termében.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj