XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/07/27/adossagkezeles-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Adósságkezelés a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2010. július 27. - Frissítve Kulturális hírek

A szabályozás szerint az adósságkezelési szolgáltatás három elemből áll:

  • az adós háztartásának adóssága megfizetéséhez nyújtott adósságcsökkentési támogatás,
  • az adósságkezelési szolgáltatás időtartama alatt a folyó havi lakásfenntartási kiadások mérséklését elősegítő lakásfenntartási támogatás, valamint
  • az adós háztartás erőforrásainak feltárását, gazdálkodásának optimalizálását és motiváltságának erősítését elősegítő adósságkezelési tanácsadás

Mivel az adósságkezelés fő célja az érintettek fizetőképességének helyreállítása, abban is segítséget kíván nyújtani, hogy a jövőben hogyan kerülhetik el az eladósodást.

A Szociális törvény meghatározza a jogosultság feltételeit, továbbá tételesen felsorolja, hogy mely tartozások tekinthetők adósságnak, illetve a települési önkormányzatokat felhatalmazza saját rendelet megalkotására.

A kérelmeket a Prevenciós Központhoz (Visegrádi utca 111.) kell benyújtani, ahol képzett tanácsadók adnak segítséget. A családgondozó az általa tett javaslattal együtt küldi meg a kérelmet és mellékleteit a Szociális Osztályra. A jogosultságot a Szociális és Egészségügyi Bizottság bírálja el.

A döntés előkészítés során a családgondozó a családdal a döntés-előkészítés időszakában megismerkedik, ezzel ki tudja alakítani a további együttműködés kereteit. A döntések szakmai megalapozottságát szolgálja az, hogy már a kérelem benyújtása előtt megismerik a rászorulót, s ki tudja alakítani a jövendő együttműködés kereteit. A családgondozó vizsgálja, hogy az adósság kezelhető-e. Amennyiben nem, a családsegítő tájékoztatást ad az igénybe vehető egyéb szolgáltatásokról, pl.: részletfizetés kérése, lakásfenntartási támogatás igénylése, Hálózat Alapítvány, Héra, kiemelt segély stb.) és az adós együttműködésével elindítják a kiválasztott ellátást.

Amennyiben kezelhető, akkor elindul az előkészítés és az egyéb rendszerszerű támogatás kérése. Ebben a szakaszban azt vizsgálják, hogy az adós tud-e és hajlandó-e részt venni az adósság visszafizetésében és milyen összegű havi törlesztésre van reális lehetőség.

A családgondozó megismeri, hogy az adós és családtagjai a hátralékok felhalmozását milyen okokra vezetik vissza, valamint a kedvezőtlen körülmények, feltételek megváltoztatására vannak-e terveik. Tapasztalataink szerint az okok sokfélék és összetettek lehetnek: munkanélküliség, tartósan alacsony jövedelem, rokkantság, tartós betegség, özvegyülés, válás, beosztó gazdálkodás hiánya, túlfogyasztás, párkapcsolati konfliktusok, devianciák.

Az adós által aláírt „Együttműködési szándéknyilatkozat” rögzíti, hogy az ügyfél az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételével élni kíván, annak feltételeit ismeri és elfogadja.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság soros ülésén dönt a kérelmekről. A támogatás mértékét a törvény szabályozza, miszerint az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, összege legfeljebb háromszázezer forint, a lakáshitel esetében legfeljebb hatszázezer forint lehet. A jogszabályi feltételek szigorúsága miatt viszonylag magas az elutasítások száma.

A jogosultságot megállapító határozat tartalmazza a kötelező együttműködés formáját és esetleges elmulasztásának következményeit. Az együttműködés keretében az adósnak meghatározott időpontban találkoznia kell a családgondozóval. Ennek során bemutatja a folyó havi lakásfenntartási kiadásokat. Amennyiben az adós nem teljesítette kötelezettségeit, az intézmény jelzi a Szociális Osztály felé.

Az utógondozás keretében nemcsak az ellenőrzés történik, hanem segítségnyújtás és, hogy további adósság ne halmozódjon fel. Az ellenőrzés nem szűkülhet le a befizetési bizonylatok számbavételére, egyidejűleg azt is szolgálja, hogy a kisebb törlesztési elmaradást mutató családok időben kapjanak segítséget és/vagy tájékoztatást az adósságrendezés sikeres teljesítéséhez. Bővebb információt a szociális ügyekről és támogatásokról itt talál.

Hangsúlyozzuk, hogy az adósságkezelés csak két feltétel – a fizetési készség és képesség – együttes megléte esetén alkalmazható. Elsősorban az a személy vonható be sikerrel az ellátásba, aki egyébként hajlandó kiegyenlíteni számláit, csupán (átmeneti) fizetési nehézségei támadtak. Az önkormányzati szociális ellátások rendszerszerű működésének eredménye, hogy a család nehéz helyzetét több szempontból segíti. A pénzbeli támogatások mellett, gondoskodik a természetbeni ellátásról, a közfoglalkoztatásba való elhelyezésről, számos szociális szolgáltatásról. Ennek és a családgondozók határozott utána járásának köszönhető, hogy egyetlen családot sem kellett szankcióval büntetni.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj