XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/03/22/tiz-eve-sikeresen-mukodik-a-gyiok/

Témák A-Z

Tíz éve sikeresen működik a GYIÖK

2012. március 22. - Frissítve Kulturális hírek

Csata Zsuzsanna– Visszatekintve az elmúlt 10 évre mi tekinthető a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat legnagyobb sikerének?

– Maga a létünk a legnagyobb eredmény. Az, hogy létezünk, létezhetünk, egy olyan lehetőség, amely nem jellemző a többi kerületben, a legtöbb városban. Számunka nagyon fontos, hogy hallatni tudjuk a hangunkat, és az ifjúság képviselői minden őket érintő témában elmondhassák a véleményüket. Úgy, hogy meg is hallgassák, amit mondunk. A XIII. kerületben ez adott,  jó itt, jó ilyen körülmények között dolgozni a fiatalok számára fontos ügyekért.

– Említetted a körülményeket: mi az, ami nagy segítség a GYIÖK számára?

– A hely, a tanácsadó és az anyagi támogatás egyaránt. Biztosít számunkra az önkormányzat olyan helyszínt, ahol működhetünk, de a programjaink, rendezvényeink számára is termet vagy más helyet kapunk. A tanácsadó nagyban segíti a napi munkánkat és a kiemelt programjainkat is, az anyagi támogatás nélkül pedig esélyünk sem lenne megvalósítani mindazt, amit így meg tudunk tenni. De a körülmények között értem azt is, hogy számítanak ránk, meghallgatnak minket. Enélkül nem lenne értelme az egésznek. Nemrég találkoztam személyesen polgármester úrral, beszámoltam neki az elmúlt év eseményeiről, működésünkről, tapasztalatainkról. Ez nem egyedi eset, minden évben kap lehetőséget a diákpolgármester arra, hogy hasonló módon személyesen találkozzon a polgármester úrral. A főbb rendezvényeinkre rendszeresen meghívjuk a kerület vezetőit, s vagy a polgármester úr vagy más vezető részt is szokott venni az eseményeinken. Ha problémánk van, tudjuk, bizalommal fordulhatunk az önkormányzathoz.

– Miben kérik ki a véleményeteket?

– A legkülönbözőbb témákban ki tudjuk fejteni álláspontunkat. Fontos volt számunkra, hogy az ifjúsági koncepció előkészítésében megkérdezték a véleményünket, hiszen ez négy évre meghatározza, hogy milyen tervek, lehetőségek vannak e téren. S nemcsak elmondhattuk, mit gondolunk, hanem figyelembe is vették azt. Tavaly a nyári táborunk alkalmával is mód volt arra, hogy véleményezzék azt a diákönkormányzati tagok. De mondhatnék más példát is, hiszen annak idején többek között a GYIÖK is szorgalmazta, hogy minél nagyobb arányban legyenek bicikliutak a kerületben. Nem mondom, hogy rajtunk múlt, de talán némi szerepünk nekünk is volt benne, hogy mára e téren is élen jár a XIII. kerület.

– A GYIÖK-ben 32 képviselő foglal helyet. Hogyan kell elképzelni a megalakulást?

– A képviselők kiléte választáson dől el. Valamennyi kerületi iskola képviselteti magát, ügyelve az arányosságra. Szeptemberben választják meg a képviselőket, akik azután közös  táborozáson vesznek részt, ahol jobban megismerhetik egymást. Ez jó fórum arra, hogy megtalálják a közös hangot, s kirajzolódjon, ki alkalmas diákpolgármesternek. Hogy ki tölti be ezt a tisztséget, azt a képviselők döntik el, maguk közül választva meg a következő két esztendő diákpolgármesterét.

– A jelenlegi ciklusból még fél év van hátra. Mik a tervek?

– Nagy figyelmet fordítunk a már jól ismert rendezvényeinkre, azok megszervezését a szokásokat megőrizve, de egyben új elemekkel kiegészítve tervezzük. Ebben a ciklusban egyébként újdonság volt a Halloween-nap és a Luca-nap, amellyel új hagyományt teremtettünk.

– A következő időszak eseménye a Neked-nap. Miről van szó?

– Ez egyfajta ajándék nap a DÖK-tagoknak. A legnagyobb rendezvényünk, amelyre minden XIII. kerületi iskolában működő DÖK valamennyi tagját – intézményenként jellemzően 12-13 diákot – várjuk. Leginkább akadályversenyhez lehet hasonlítani, ahol a résztvevők összemérik tudásukat. Évről évre van egy vezérfonál, amely köré felfűzzük a feladatokat. Tavaly az esélyegyenlőség jegyében telt a Neked-nap, az idei rendezvényt a tavaszi táborunkban készítjük elő. A Margitszigeten lesz májusban.

– Évente több tábor kötődik a GYIÖK-höz.

– Minden évben három tábort szervezünk, három-három naposat tavasszal és ősszel, egy heteset pedig nyáron. Utóbbi nyitott, minden jelentkezőt szívesen látunk a 12 és 20 év közötti korosztályból.

– Az idei év legnagyobb eseménye kétségkívül a 10. születésnap. Mivel készül a GYIÖK?

– A születésnapunkat az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban ünnepeljük. Bár ma már nem itt van a székhelyünk, de sok éven át itt töltöttük mindennapjainkat, nagyon szoros a kötődésünk a helyszínhez. Nem volt kérdés, hogy itt szeretnénk megtartani a születésnapi rendezvényünket. Az ünnepi műsor mellett érdekesség lesz a GYIÖK-múzeum, amelyen az egy évtized alatt készített plakátokat, képeket, emlékeket mutatjuk be.

H.Z.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj