XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/05/09/az-orion-gyar-emlekere-avattak-tablat-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Az Orion gyár emlékére avattak táblát a XIII. kerületben

2012. május 09. - Frissítve Kulturális hírek

A kerület múltjának emlékét őrizve a jövőnek állítunk emléket – ezekkel a szavakkal avatta fel a XIII. kerület legújabb emléktábláját dr. Tóth József polgármester. A Magyar Wolframlámpagyár és alapítója, Kremeneczky János bécsi vállalkozó emléke előtt tiszteleg ezzel a gesztussal a XIII. kerület.

Mit adtak a gyárak az embereknek? – tette fel beszédében a kérdést a városvezető. Munkalehetőséget, összetartást, közösséget. A gyárak léte a világot jelentette az ott dolgozóknak, nekik és családjuknak öntudatot adott. Értéket jelentett,  s a családok büszkén mondhatták: a férjem ennél a gyárnál, én abban az üzemben dolgozom. Ide kötötte a famíliákat a kultúra és a sport is, hiszen kulturális programokat és sporteseményeket szerveztek a gyárak dolgozóinak és családjaiknak.

Az Orion a hazai ipartörténet egyik kiemelkedő sikertörténete – fogalmazott Antal Ildikó. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elektrotechnikai múzemának intézményvezetője kiemelte: az alacsony bérköltségek és az iparosítás erőteljes támogatása nagy lendületet adott a gyár fejlődésének. Az Orion márkanevet 1924-ben vette fel a vállalat, amely 1925-től hozta forgalomba termékeit ezen a néven.

Az Orion gyárában négy évtized alatt 286 rádiótípusból 3 millió darabot gyártottak, televíziókészülékből pedig három évtized leforgása alatt termeltek 3 millió darabot.

A táblát a XIII. Kerületi Önkormányzat nevében dr. Tóth József koszorúzta meg. Az avatóünnepségen részt vettek Borszéki Gyula és Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterek is.

 

 

Terjeszkedés

Az Orion a belföldi fogyasztásból csak az ágazatban megkötött kartellmegállapodás arányában részesedhetett, ezért minden erejével fokozta az exportot és 1934-ben már a termelés 90 százalékát külföldön értékesítette. Egyidejűleg más termékek készítésével is elkezdtek foglalkozni, így legördültek például a gyártósorról gyógyszervegyészeti üvegáruk, ampullák, fiolák, később pedig hőpalackokat is készítettek.A széttagoltá vált termelést racionalizálni kellett, így 1936-ban a rádiókészülékek gyártását az Egyesült Izzó újpesti telepére helyezték át. Az angyalföldi gyárban csak a készülékek szervizelése maradt meg, néhány termék – például üvegampullák – gyártása mellett.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj