XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/04/03/baratsagos-kornyezet-sok-zoldfelulet-jellemzi-az-orszagbiro-setany-nyugati-reszet/

Témák A-Z

Barátságos környezet, sok zöldfelület jellemzi az Országbíró sétány nyugati részét

2012. április 03. Városfejlesztési hírek

Az Országbíró sétány nyugati kapujánál egy új fogadótér köszönti az arra járókat. A remények szerint igazi közösségi térré, agórává formálódik a megújult sétány és környezete.

Két sportpálya található a képzeletbeli bejáratnál a Pap Károly utca felőli oldalon. Egy aszfaltos kosár- és tengópálya mellett egy kvarchomok szőnyeggel borított foci- és kosárlabdapályát alakítottak ki. A nívós NottSsport burkolat előnye, hogy nem szükséges hozzá gumiörlemény, kényelmesebb rajta a játék, és nem lehet meggyújtani, bevagdosni sem. A kvarchomok alkalmazásának ezt a megoldását elsőként alkalmazták nemcsak Budapesten, hanem Magyarországon is.

A sportpályák melletti pihenő zónában biztosítottak egy szabad felületet, amelyet a graffitizők használhatnak. Ezt évente letisztítják majd, s így újra és újra birtokba vehetik azt a falfirka kedvelői. A sportpályák közelében ülőfelületek sokasága található. Ezen kívül a sétány teljes szakaszán helyeztek el új padokat, több helyen pedig egyedi formájú ülőtömbök biztosítanak lehetőséget a pihenésre. A sétány teljes hosszában új szeméttárolók és ebürülék-tartók sorakoznak.

Figyelemre méltó megoldást választottak az Országbíró sétány kezdeti szakaszának lezárására. A behajtást akadályozó oszlop mobilhívással üzemeltethető. A megadott számot tárcsázva az oszlop automatikusan a “földbe húzódik”, illetve azután kiemelkedik. A számot minden szükséges szerv – például a mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség – ismeri, de az érintett társasház gondnoksága is rendelkezik az információval. A korszerű technológiának köszönhetően diszpécserszolgálat nélkül engedélyezhető, illetve tiltható a behajtás.

A locsolást fúrt kútból biztosítják, ennek köszönhetően egyszerűen és gazdaságosan biztosítható a szükséges vízmennyiség a virággyásoknak és a zöldfelületnek egyaránt.

Az Országbíró sétány teljes hosszában gyermekeknek szánt kerékpársáv található. Mint ismert, a Szegedi út mentén kerékpárút vezet végig, a sétányon a jövőben sem tervezik a kétkerűek haladását. A kismotorral motorozó, bicikliző gyermekek azonban az új gyermekkerékpár-sávnak köszönhetően rendezetten és szabályozottan közlekedhetnek.

A fák védelméről vízáteresztő burkolat gondoskodik. Ennek köszönhetően az eddig az aszfaltborítás miatt nehezen lcsolható és kevés tápanyaghoz jutó fák mostantól jobb körülmények közé kerültek. A “lélegző burkolat” felülről átereszti a vizet, így csapadék esetén megfelelő mennyiségű víz érkezik a növény gyökereihez.

A zöldterület-védnökségi pályázathoz illeszkedve a megújult Országbíró sétányon is fogadhatnak örökbe növényeket a lakosok. Erre táblák figyelmeztetnek a fák mellett – így ki-ki a neki tetsző növény örökbe fogadásával hozzájárulhat ahhoz, hogy szép és ápolt környezetben tölthessék mindennapjaikat a XIII. kerületben élők.

Újdonság a Sportudvar, amelyben sporteszközök sokasága és méretes zöldfelület várja a mozgás rajongóit. Itt a kutyások és a nem kutyások a remények szerint jól megférnek majd egymással. Ennek érdekében a bejáratnál szigorú házirendben foglalják össze mindazokat a szabályokat, amelyet a négylábúakkal érkezőknek be kell tartaniuk.

A Sportudvar őrzéséről a XIII. kerületi polgárőrség gondoskodik. Reggelente a polgárőrök nyitják, este pedig ők zárják az udvart, emellett rendszeresen felügyelik a területet, jelenlétükkel biztosítják a rendet és a nyugalmat. Ennek érdekében szerződést kötöttek az érintettek, s Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője hivatalosan is átadta a Sportudvar kulcsát a polgárőrség képviselőjének.

Az Országbíró sétány komplex megújításának terve egy társadalmi egyeztetési folyamatot követően, a lakosság véleményének és igényeinek figyelembe vételével jött létre.

Galériánkban újabb képsorotatban mutatjuk be az Országbíró sétány megújult részét.
További információkat és képeket itt talál.

A munkálatok folytatódnak. Idén tavasszal kerül sor a keleti szakasz megújítására. A 2012-es esztendőben készül el a központi tér a Hajdú utca és az Országbíró sétány találkozásánál.

A fejlesztés további részleteivel következő cikkünkben ismerkedhet meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj