XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/09/11/ismet-a-legjobbak-kozott-a-berzsenyi-daniel-gimnazium/

Témák A-Z

Ismét a legjobbak között a Berzsenyi Dániel Gimnázium

2012. szeptember 11. - Frissítve Kulturális hírek

Ragaszkodik iskoláihoz a XIII. kerület

– Ismét az élbolyba került a Berzsenyi Dániel Gimnázium a nemrégiben közzétett középiskolai rangsorban. A tizenkettedik helyen szerepel az ország valamennyi gimnáziumát értékelő listán. Mi a Berzsenyi titka?

– Több mint 150 éves hagyománnyal rendelkezik az iskolánk, olyan értékekkel, amelyeknek nemcsak a megőrzésén, hanem a továbbfejlesztésén is nap mint nap dolgozunk. Nálunk minden tekintetben elsődéleges a diákok érdeme. Valamennyi tevékenységünket a gyermekközpontúság határozza meg, a tanítástól a közösségi életig, a tanóráktól a szakkörökig. Jól képzett és elkötelezett tanári kar segíti ezt. A tartalmat illetően ragaszkodunk a hagyományokhoz, minden más vonatkozásban viszont rendkívül innovatívak vagyunk, új dolgokat vezetünk be, azt igyekezve a meglévő értékeinkhez igazítani.

Somogyi László

Somogyi László

 

– Hosszú idő óta a legjobb gimnáziumok egyike a Berzsenyi. Mennyire dől el már a felvételikor, hogy milyen eredményeket tudnak felmutatni végzősként a diákok?

– Nagyon fontos, hogy a diákok és az iskola egymásra talál. Akkor tud egy iskola sikeres lenni, ha olyanok járnak oda, akik számára ez a legmotiválóbb közeg. A Berzsenyi szellemisége közismerten szabadabb, liberálisabb, ide olyan gyerekeket várunk, akiknek ez felel meg. Előfordulhat, hogy valaki a legjobb képességek mellett sem tud nálunk kibontakozni, mert nem ez a számára ideális légkör, de épp így a fordítottja is megtörténik: más iskolákból érkezett tehetséges diákok a Berzsenyiben tudnak kiteljesedni.

– Hogyan ismerhetik meg az iskolát a gyerekek és szüleik, hogy a legjobb döntést hozhassák a felvételi jelentkezéskor?

– A hagyományainkról, az oktatási módszereinkről, az iskola szellemiségéről a Berzsenyi honlapján tájékozódhatnak. A pedagógiai elvek ismeretében pedig érdemes eljönni a nyílt napunkra, amit minden évben megszervezünk. Ilyenkor lehetőség van az iskola megismerésére. Sokat számít, hogy mostani diákok fogadják az érdeklődőket, így a személyes benyomást az ő tapasztalataik révén tehetik teljessé.

– A Berzsenyi Dániel Gimnázium valamennyi osztályában emelt szintű oktatás folyik. Milyen képzéseket indítanak?

– A hatosztályos matematika osztályt másodikként vezettük be az országban, 1964 óta oktatunk így. A humán speciális képzésünkön alaptárgy a latin, s nemcsak a nyelvet tanulják, hanem a kultúra és műveltség terén is elmélyülnek ebben a diákok. A természettudományos osztályban a fizika és a biológia a fő irány. A nyelvi osztályokban az angol középszintről indul, a második nyelv oktatása pedig alapszintről kezdődik. A második nyelv voltaképpen a fő nyelv, hiszen a francia, a német, illetve az olasz nyelvet nagyobb óraszámban oktatjuk, abból kiindulva, hogy az angol esetében már van egy hozott tudás. Így a “második nyelvből” is képesek eljutni a diákok a felsőfokig az érettségi idejére. A Berzsenyi egy tehetséggondozó iskola, ide azok jönnek, akik a mi oktatási profilunknak megfelelő tárgyakból kiemelkedő szinten teljesítenek.

– Térjünk egy kicsit vissza a gimnáziumi rangsorra. Eszerint a Berzsenyi a felvételi arányt tekintve is példás. Hová veszik fel leggyakrabban a berzsenyiseket?

– A felvételi statisztikákat két okból is óvatosan kell kezelni. Egyfelől vannak esetek, amelyek kimaradnak belőle: nemrégiben például felvették az egyik diákunkat egy neves angol egyetemre, ő jelenleg – a XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával – Cambridge-ben tanul. Rendkívül komoly rostán esett át, nagyon nehéz bekerülni oda, mégis úgy tűnik a felvételi adatok alapján, mintha ő egy fel nem vett végzős lett volna, hiszen csak a hazai felsőoktatási intézmények adatai alapján készül a lajstrom. Másfelől nem derül ki a felvételi arányszámból, hogy hányadik helyen vették fel valahová a diákot. A mi tanulóinkat túlnyomórészt első helyen veszik fel, és jellemzően jó hírű intézményekbe. A Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karain gyakran tanulnak tovább diákjaink, sés okakat vesznek fel a jogi karok valamelyikére.

– Mitől jó Ön szerinte a Berzsenyi?

– Az oktatás színvonalán kívül attól, hogy segít a személyiség kibontakoztatásában. A diákjaink szeretnek ide járni, megtanulnak tanulni, ambícióik lesznek, közösségi emberré válnak – ez nagyban segíti őket abban, hogy később sikereket érjenek el, akármerre is indulnak az életben.

– A leendő berzsenyisek tehetséggondozó szakkörökkel várják. Hogy működik ez?

– Számos tárgyból indítunk ilyen szakkört, magyar, matematika, történelem, biológia, kémia, fizika, angol képzésre egyaránt várjuk a diákokat. Nagyon fontos, hogy ezt reális áron tesszük, mert azt szeretnénk, ha valóban tudnának jönni a tehetségesek. Ezt a XIII. kerületiek számára féláron tesszük elérhetővé. A nyílt napunkat egyébként szeptember végén tartjuk.

– Öt évre nevezte ki újra a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatójává a képviselő-testület. Megkerülhetetlen a kérdés: lehet jelenleg öt évre tervezni?

– Nehezen. Annyi biztos, hogy szeretnénk a Berzsenyi értékeiből minél többet megőrizni a következő években is.

 

Számok a Berzsenyi Dániel Gimnáziumról:

  • – 4 induló osztály a 2012/2013-as tanévben
  • – 133 új elsős
  • –  18 osztályban 600 diák összesen

A Berzsenyi Dániel Gimnázium tevékenységéről 2012. májusi ülésén tárgyalt beszámolót a XIII. kerület képviselő-testülete.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj