XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/12/15/szabo-zoltan-emlektablajat-avattak-a-visegradi-utcaban/

Témák A-Z

Szabó Zoltán emléktábláját avatták a Visegrádi utcában

2011. december 15. - Frissítve Kulturális hírek

A neves író, szociográfus emlékét őrzi mostantól tábla a Visegrádi utca 43-45. falán. Szabó Zoltán egykor az Újlipótvárosban élt, amelyet műveiben is felidéz.

A falukutató munkásságát Szöllősy Pál, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem tiszteletbeli elnöke méltatta. Mint elmondta, Szabó Zoltán segítségére, közreműködésére mindig számíthatott a szabadegyetem, annak tevékenységét a szociográfus folyamatosan figyelemmel kísérte. Az 1956-os forradalom után nyugat-európai országokba sodródott magyarok kapcsolattartásának fontos terepe volt az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem, amely most az emléktáblával tiszteleg Szabó Zoltán emléke és munkássága előtt.

Kőszegi Ábel a szervezők nevében köszönetet mondott a XIII. Kerületi Önkormányzatnak, a ház lakóinak és a tardiaknak azért, hogy közreműködtek az író-falukutató emléktáblájának elhelyezésében.

Az avatást követően Alpern Julianna, a XIII. Kerületi Önkormányzat képviselője helyezte el az önkormányzat koszorúját. Ezen kívül a Hitel című folyóirat és a Petőfi Irodalmi Múzeum nevében is a falra kerültek a megemlékezés virágai.

Az emléktábla avatását követően könyvbemutatót tartottak az Újlipótvárosi Klub Galériában. A szerző Nyugati vártán című műve az Európai Protestáns Szabadegyetem és az Osiris gondozásában jelent meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj