XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/ugy/vendeglato-teraszok/

Témák A-Z

Közterületi vendéglátó teraszokkal kapcsolatos tájékoztatás

Közterületi vendéglátó terasz létesítésekor a Főépítészi Iroda vizsgálja a tervezett létesítmény településképi követelményekkel való összhangját a településkép védelméről szóló 13/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet alapján.

 • A Tkr. 17. §-a alapján a Jászai Mari tér, Hollán Ernő utcában és a Pozsonyi út páros oldalán dobogó létesítésével alakítható ki vendéglátó terasz, amely tevékenység településképi bejelentés lefolytatásához kötött. Az ezzel kapcsolatos információk az alábbi helyen érhetőek el: https://www.budapest13.hu/ugy/telepuleskepi-bejelentesi-eljaras/
 • Amennyiben csak asztalok, székek illetve napernyők kihelyezéséről van szó, a közterület-használati hozzájárulás beszerzéséhez előzetesen főépítészi állásfoglalás megkérése szükséges.

A főépítészi állásfoglalás iránti kérelemhez, illetve a tervezett létesítmény településképi szempontból való elbírálásához csatolandó dokumentumok az alábbiak:

 • műszaki leírás a tervezett létesítményre és bútorzatára vonatkozó adatokkal
  • Tkr. 9. melléklet szerinti kérelemnyomtatvány
  • helyszín
  • tervezett terasz területe
  • kihelyezésre kerülő bútorok mennyisége, anyaga, színe
 • Google légifotón jelölve a helyszín
 • fotó a kihelyezésre kerülő bútorokról (a Tkr. 8. §-a csak a Jászai Mari tér, Pozsonyi út és Hollán Ernő utca vendéglátó teraszai vonatkozásában határoz meg egyedi követelményeket a bútorzatra vonatkozóan, de ez iránymutatásként más helyszínen is figyelembe vehető)
 • fotó a meglévő üzletportálról és környezetéről
 • a méretezett helyszínrajz, amelyen szerepelnek a kihelyezendő asztalok székek, napernyők is igazolásként, hogy a tervezett mennyiség elfér az adott közterületen, és a Budapest Főváros XIII. Kerület építési szabályzatáról szóló 14/2021 (VI.29.) önkormányzati rendelet (KÉSZ) 4. §-ban meghatározott minimális akadálymentes gyalogosfelület a járda terasz mellett visszamaradó részén biztosított marad

A településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet 1. melléklete értelmében közterületen reklám közzététele és reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése kizárólag a Korm. rendeletben meghatározott utcabútor igénybevételével lehetséges. Fentiek értelmében reklám (pl. Coca-Cola felirat) megjelenítése a terasz bútorzatán nem megengedett.
A főépítészi állásfoglalás e-mailben megkérhető a foepitesz@bp13.hu e-mail címen, a kérelmet Massányi Katalin főépítész asszonynak kell címezni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a vendéglátó terasz közterületre történő kihelyezése közterület-használati engedély alapján lehetséges (ennek megkéréséhez lesz szükség a főépítészi állásfoglalásra is).
A közterület-használati engedély kiadásával kapcsolatban az Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 18/2015. (VI.30.) önkormányzati rendeletben rögzítetteket kell figyelembe venni.
Bővebb tájékoztatás a benyújtással kapcsolatban az alábbi helyen érhető el:
https://www.budapest13.hu/ugy/kozterulet-hasznalat/

Főépítészi Iroda


Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj