XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/ugy/mini-vizhezszoktato-2-4-eves-gyermekek-reszere/

Témák A-Z

Mini vízhezszoktató 2-4 éves gyermekek részére

Igénybe veheti a XIII. kerület közigazgatási területén bejelentett lakcímmel, XIII. kerületi Partnerkártyával rendelkező és életvitelszerűen itt élő szülő, törvényes képviselő, a 2 és 4 életév közötti gyermeke(i) részére. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata a meghatározott óradíjat átvállalja, a szülőt terhelő önköltség: 200 Ft/óra.


 

Mottó:

“A gyerekek legtermészetesebb megnyilvánulási formája a mozgás, szülőként felelősségünk mozgáskedvük megőrzése, a sport megszerettetése és életformává alakítása”

A XIII. kerület tanuszodájában a Bohóchal Egyesület tart gyógyúszást a kerületben élő 6-14 éves korú gyermekek számára. Tevékenységük népszerű, egyre több gyermek testtartását javítják a megfelelő technikák alkalmazásával.

2018 januártól szeretnénk bővíteni a lehetőséget: „Mini Vízhez-szoktató” képzéssel.

Kiknek ajánljuk?

2-3 éves kortól kezdhetik az úszás alapjainak elsajátítását a gyerekek.

Minden korcsoport más és más oktatói segítséget igényel. A legkisebb, ill. legkezdőbb csoportoknál az oktatók is a vízben vannak, így segítve a kicsik vízbiztosságának kialakulását. Ahogy nőnek, ügyesednek a gyerekek, úgy lesz egyre kevésbé szükség erre. Kezdetben sok játékkal, a vízzel való megbarátkozás, biztonságérzet megszerzése, az edzők megismerése (és persze az edző részéről a gyermek megismerése) a cél. Az oktatás alatt használatos eszközök, az úszás alapjainak elsajátítása után a kar és lábtempók összekötése, a technika finomítása, később az edzettség szintjének növelése a cél.

A foglalkozások anyaga mindig igazodik a gyerekek életkori sajátosságaihoz, tudásszintjéhez, sőt alacsony csoportlétszám miatt még a személyiségéhez is. Nyilván minél közelebb van a pocakbeli vizes élményéhez, annál természetesebb közeg számára a víz, de nagyobbacska gyerekek is otthonosan mozognak, hamar felzárkóznak köszönhetően a kellemes környezetnek, a feladatok fokozatosságának, az oktató varázsának.

Milyen korú gyerekeknek ajánlhatjuk a korai vízhez szoktatást?

2 éves kortól teljesen kezdő gyerekek is részt vehetnek a foglalkozásokon.

Ők három éves korukra önállóan lebegnek háton és hason is a vízen, víz alatt magabiztosak, sőt annyira szeretnek ott lenni, hogy ezt a korszakot szinte végig búvárkodással töltik. Önállóan használják a vízi kukacot és az úszódeszkát. Bátran ugranak a vízbe, akár fejest is.

3,5 -4 éves kor között a rendszeresen járó gyerekeket uszodához szoktatjuk (új környezet, hideg víz, edzők). Az új helyszínen a korábban megismert oktató, ill. feladatsorok segítik a kicsik beszokását, majd rövid időn belül az oktató-edző csapat segíti a gyerekeket.

A gyermekek megismerkednek a „nagy vízzel” az úszásoktatás során használatos eszközökkel.
A foglalkozás célja játékokon keresztül az úszást előkészítő, megalapozó mozdulatok, légzés technika elsajátítása, és a bátorság megszerzése.

Nem meglepő, hogy sokak szerint az úszás sok sportággal szemben prioritást érdemel. Teljesen jogos igény az, hogy ez a mozgásforma, sportmozgás az elsők között legyen, amelyet a gyermek kipróbál és megtanul.

Mikor érdemes elkezdeni?

Magát, az oktatást sok tényező befolyásolja, mint pl. a gyermek érettsége, hozzáállása, motiváltsága – csak, hogy legfontosabbakat említsem. A gyerekek koncentrációja 3,5-4 éves kortól már elég fejlett ahhoz, hogy a lényegi információk célba érjenek. Természetesen az oktatás játékos formában zajlik, de szükséges bizonyos mértékű fegyelmezettség a sikerhez.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni?

Nos, erre a kérdésre nehéz pontos választ adni. A siker leginkább a rendszerességtől, a kitartástól és az érettségtől függ. Általában, ha „nulláról” kezdjük, kb. 1 év alatt jut el valaki a mélyvízig, de ez lehet fél, vagy másfél év, sőt ideális esetben akár két-három hónap is. Nyáron általában mindenkinek több ideje jut erre, olyankor lehet kicsit „megsürgetni” a tanulást. Nagyobb gyakoriság esetén természetesen gyorsabb a tanulás folyamata, gyorsabb a bevésődés, a mozdulatok készségszintre emelése.

Egyedül vagy csoportban?

Leghatékonyabb a kiscsoportos oktatás, 2-4 fő. Vannak olyan típusú gyerekek, akik kifejezetten igénylik a társaságot. Ha pedig már edzésről van szó, a legjobb a kiscsoport, hiszen kialakulhat egy egészséges versenyszellem, és a jó hangulat sem mellékes szempont egy edzés alatt.

Mit jelent az úszni tudás?

A szakirodalom szerint az tud úszni, aki 200 métert folyamatosan, vízbiztosan meg tud tenni. Gyakorlatban nagy előrelépés, ha mélyvízben viszonylag helyes tecnikával 50 métert megállás nélkül úszik a gyermek. Ehhez azonban hozzá tartozik, hogy félelem nélkül beugorjon a mélyvízbe, ne jelentsen gondot egy váratlan esemény (pl. véletlen víz alá kerülés) adekvát lereagálása.

A siker leginkább a rendszerességtől, a kitartástól és az érettségtől függ. Általában, ha „nulláról” kezdjük, kb. 1 év alatt jut el valaki a mélyvízig, de ez lehet fél, vagy másfél év, sőt ideális esetben akár két-három hónap is. Nyáron általában mindenkinek több ideje jut erre, olyankor lehet kicsit „megsürgetni” a tanulást. Nagyobb gyakoriság esetén természetesen gyorsabb a tanulás folyamata, gyorsabb a bevésődés, a mozdulatok készségszintre emelése.

Az úszás azon gyerekek számára is elérhető legyen, akik nem kívánnak élsportolók lenni, tanulmányaik vagy egyéb elfoglaltságuk, a mindennapi edzést nem teszik lehetővé, de az egészséges életmód, a csapathoz, csoporthoz való tartozás élménye, a rendszeres testedzés igénye megvan bennük.

A kiscsoportos úszásoktatásnak köszönhetően, minden uszodába érkező gyermek megtanul úszni, így az úszás, mint a gyermekorvosok által leginkább ajánlott testmozgás egyre több gyerek számára lesz elérhető, a szülők számára is megnyugtató és átlátható keretek között.

Hogyan lehet jelentkezni?

A Mini vízhezszoktató foglalkozásra a jelentkezéseket személyesen a Prevenciós Központban (1134, Tüzér u. 56-58.), ill. elektronikus úton a previuszi@szoc.bp13.hu e-mail címre várjuk, a beíratandó gyermek nevének, születési adatainak, lakcímének, a szülő nevének, telefonos és e-mail elérhetőségének megadásával.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj