XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/ugy/ertekvedelmi-tamogatas-palyazat-2021/

Témák A-Z

Értékvédelmi Támogatás

Kiírásra került a 2021. évi Értékvédelmi Támogatás pályázata!


A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata 2008 óta nyújt a kerületi Értékvédelmi Támogatás pályázat keretein belül vissza nem térítendő támogatást a közigazgatási területén lévő, jogszabállyal védett, valamint a világörökségi területen található építészeti értékek megmentésére, azok korhű felújítására, restaurálására.

A pályázat kerete 2021-ben: bruttó 15.000.000 Ft.

A pályázat hangsúlyozottan az eredeti részek felújítását, restaurálását, visszaállítását támogatja.

Ilyen helyreállítási munkák többek között:

 • Kívülről látható homlokzati, utcaképi, településképi meghatározó részek, mint külső földszinti és emeleti nyílászárók, tető, erkély, valamint ezek tartozékai, díszítései, feliratok, kerítés, kapuzat, előlépcső, előtető, illetve teljes homlokzat helyreállítása, színezése, falfirkák eltávolítása.
 • Belsőépítészeti, iparművészeti, képzőművészeti értékek, kapualj, lépcsőház, udvar, belső közös terek, valamint ezek díszítéseinek és tartozékainak helyreállítása.
 • Különösen indokolt esetben helyiségen belüli építészeti, iparművészeti, képzőművészeti tartozékok, berendezések helyreállítása.

A támogatás elbírálásánál előnyt élvez, ha a ház a településkép védelmi rendeletben meghatározott kerületi területi védelemmel lehatárolt helyszínen található, a településképet meghatározó a felújítás, valamint az a pályázó, aki a Fővárosi Önkormányzattól az Építészeti Örökségvédelmi Támogatásból támogatásban részesült.

A pályázat alapján egyszeri, vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, de az nem haladhatja meg társasházanként az 5 M Ft-ot, illetve a benyújtandó pályázati anyag mellékletét képező költségvetés 50%-át. A vissza nem térítendő támogatásra az épületek, társasházak tulajdonosai, közös képviselői pályázhatnak.

A pályázati kiírás teljes szövege, részletes tartalmi követelménye, valamint a kitöltendő adatlap elérhető a Főépítészi Iroda oldalán  is, vagy letölthető a lentebbi linkekről.

A pályázati anyagot a tulajdonosok képviselőjének kell benyújtania két eredeti példányban, a Budapest Főváros XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodáján, személyesen vagy postán (1139 Budapest, Béke tér 1.). A pályázati anyagok beérkezési határideje 2021. június 28. hétfő 12:00 óra.

A pályázat letölthető dokumentumai:

A településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.) Főv. Kgy. rendelet alapján védett épületek listája itt érhető el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj