XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2012-7/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012. (III. 12.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak és szövetkezeti lakóházaknak nyújtandó kamatmentes felújítási támogatásról és vissza nem térítendő támogatásról szóló 51/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012. (III. 12.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak és szövetkezeti lakóházaknak nyújtandó kamatmentes felújítási támogatásról és vissza nem térítendő támogatásról szóló 51/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A társasházaknak és szövetkezeti lakóházaknak nyújtandó kamatmentes felújítási támogatásról és vissza nem térítendő támogatásról szóló 51/2011. (XII. 16.) önkormányzati rendelet a jelen rendelet mellékletével egészül ki.

2. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Dr. Prehlik Lajos s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

Melléklet a 7/2012. (III. 12.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

Melléklet az 51/2011. (XII. 16.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelethez

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat nyilvános pályázatot hirdet a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által meghirdetett pályázathoz (Kódszám: ÚSZT-2011-KÉMÉNY) csatlakozva a többlakásos lakóépületek üzemelő, fűtő- és/vagy vízmelegítő berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkéményeinek (a továbbiakban: gyűjtőkémény) biztonságtechnikai felújítására, vagy korszerűsítésére

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 35. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi nyílt pályázatot teszi közzé:

I. A támogatás célja

A támogatás célja a többlakásos lakóépületek üzemelő, fűtő- és/vagy vízmelegítő-berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkéményeinek (a továbbiakban: gyűjtőkémény) biztonságtechnikai felújítása, vagy korszerűsítése (a továbbiakban: felújítás).

II. A pályázók köre

Pályázatot nyújthatnak be a társasházak és lakásszövetkezetek az épületeik, valamint a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik gyűjtőkéményeinek biztonságtechnikai felújításának elősegítésére (a továbbiakban: pályázók).

III. Támogatható tevékenységek köre

A pályázat keretén belül a többlakásos lakóépületekben lévő gyűjtőkémények, valamint az ezekhez kapcsolódó füstcsövezés olyan lakáscélú helyiségekre jutó kéményszakaszok felújítási munkálataira igényelhető támogatás, amelynek eredményeként biztosítható a tüzelőberendezések által előállított, jelenleg a gyűjtőkéményekbe vezetett égéstermékek biztonságos elvezetése, azok lakásokba, illetve egyéb helyiségekbe történő és az életbiztonságot veszélyeztető visszaáramlásának megakadályozása.

A felújítás során az épületben lévő valamennyi használatban lévő gyűjtőkéményt – az állapotának megfelelően – fel kell újítani.

IV. A pályázat tárgya és benyújtásának módja

1. A pályázat tárgya:

A pályázat tárgya csak teljes épület, vagy dilatációval határolt épületrész (a továbbiakban: épület) lehet.

2. A pályázat benyújtásának módja:

A pályázat lehet kétlépcsős, vagy egylépcsős:

– Kétlépcsős a pályázat, ha a pályázatot az Önkormányzat is támogatja. Ebben az esetben az Önkormányzat nyilvános pályázatot ír ki az épületek gyűjtőkéményeinek biztonságtechnikai felújításának önkormányzati támogatására, amelyben meghatározza a nyújtani kívánt támogatás mértékét, formáját és feltételeit, továbbá az önkormányzati közreműködés módját, eszközeit. Első lépcsőként a pályázó társasházak és lakásszövetkezetek a felújítási pályázatot az Önkormányzat felé nyújtják be, amennyiben vállalják a felújítási költségek minimálisan az önkormányzati pályázatban megjelölt mértékű saját erőből történő finanszírozását. Az önkormányzati döntést követően második lépcsőben az Önkormányzat által is támogatott pályázatokat – az Önkormányzat dokumentumaival kiegészítve – a pályázó társasházak, illetve lakásszövetkezetek továbbítják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: a Minisztérium) felé.

– Egylépcsős a pályázat, ha a pályázó a tulajdonában lévő épületre vonatkozóan vállalja a teljes felújítási költség állami támogatáson felüli részének saját erőből történő finanszírozását, és a pályázatát közvetlenül nyújtja be a Minisztérium felé.

V. A pályázattal elnyerhető támogatás

Az igényelt vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum 40%-a, de lakásonként legfeljebb 150.000,- Ft lehet.

A költségmegosztás a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség vonatkozásában a következő:

– állami támogatás a bekerülési költség max. 40 %-a,

de nem haladhatja meg a 150.000 Ft/lakás összeget,

– önkormányzati támogatás a bekerülési költség max. 30 %-a,

de nem haladhatja meg a 75.000 Ft/lakás összeget,

– a pályázó saját ereje.

Az igényelt állami támogatás lakásonkénti mértékénél minden esetben a pályázattal érintett lakások száma vehető figyelembe.

Az Önkormányzat, mint támogató – az adott épület esetében – a pályázó kedvezményezettől részben vagy egészben átvállalhatja a pályázót terhelő saját részt. Ahol az Önkormányzat nem biztosít támogatást, a pályázó kedvezményezettnek kell, hogy vállalja a bekerülési költség legalább 60%-ának biztosítását saját erőként.

Támogatásból nem fedezhető költségek:

– A lakóépületben elhelyezkedő nem lakás célú helyiségek, valamint az európai uniós versenyjogi értelemben vett vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanok tulajdonosaira jutó költségek fedezetére állami támogatás nem vehető igénybe. A pályázat szempontjából nem minősül lakáscélúnak az a helyiség, mely az ingatlan nyilvántartásban nem lakásként van nyilvántartva (például: üzletek, irodák, raktárak és az ezen helyiségekhez tartozó garázsok);

– a lakás- és nem lakáscélú ingatlanok gyűjtőkéményekbe bekötött tüzelőberendezései (beleértve a gázkészülékeket és kapcsolódó gázvezetékeket is) cseréjének, illetve javításának, felújításának költségei.

A pályázathoz csatolt költségvetési adatlapnak megfelelően részletezettnek kell lennie ahhoz, hogy a költségek besorolását meg lehessen állapítani. A támogatásból nem fedezhető költségeknél nemcsak a kivitelezési, hanem a kapcsolódó és járulékos költségeket is csökkenteni kell.

A támogatásból nem fedezhető költségeket a pályázónak saját forrásaiból kell biztosítania. A támogatásból nem fedezhető munkálatok a támogatott programmal egy időben – a pályázó egyéb forrásainak terhére – elvégezhetők.

A támogatás egyszer megítélt összeg, ha a pályázónak a pályázatban megjelölttől eltérő, pótlólagos költségei merülnek fel, akkor azok megfizetésére a pályázó köteles, a támogatás összege nem emelkedik.

Ha a beruházás megvalósítása során a beruházás költségei a támogatásban részesített pályázatban megjelölt költségeknél alacsonyabbak, a támogatás összege ezzel arányosan csökken.

VI. A pályázat benyújtásával kapcsolatos tudnivalók

Az állami pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be a http://https://magyarorszag.hu/ Kormányzati Portálon ügyfélkapuval rendelkező természetes személy, amennyiben az illető a társasház közös képviselője.

A Kormányzati Portál ügyfélkapujának viszontazonosítási szolgáltatása a személyazonosítást és a jogszerű nyilatkozat-tételt szolgálja, melyre a pályázati űrlapok végső beküldésénél lesz szükség. Az ügyfélkapun kívül a pályázati portálra is be kell regisztrálni. A pályázati portálra a http://uszt-gyujtokemeny.hu címen lehet eljutni, ahol a regisztráció során meg kell adni a viszontazonosításhoz szükséges személyes adatokat.

A pályázat kizárólag magyar nyelven nyújtható be.

A pályázattal kapcsolatos információk a Kormányportál Internetes honlapjáról (www.kormany.hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium) és az ÉMI Nonprofit Kft. Internetes honlapjáról (www.emi.hu/gyujtokemeny ) tölthetők le.

A pályázati portálon regisztrálni és a pályázatot benyújtani

2011. december 5-étől 2012. június 30-án 24:00 óráig

vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehetséges.

Az önkormányzati támogatás megpályázására a beadási határidő folyamatos, de legutolsó

beadási határidő:

2012. május 15.

benyújtás helye:

XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Beruházó Divízió

 

XIII. kerület Visegrádi u. 115.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj