XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/onkormanyzat/polgarbarat-oenkormanyzat/

Témák A-Z

Polgárbarát önkormányzat

Az önkormányzat szoros kapcsolatban a lakossággal alkotja meg ciklusprogramonként, a megvalósítható programját. „Lendületben a XIII. Kerület” programunkat az itt élők elvárásaira, érdekeire figyelemmel dolgoztuk ki és valósítjuk meg.

Az önkormányzat képviselő-testülete 22 fős. A polgármestert a lakosság közvetlenül választja. A 11 kisebbségi önkormányzattal együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, szervezésükben sikeresek a Nemzetiségi Fesztiválok. A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviseli az ifjúsági korosztály érdekeit, koordinálja a kerületi fiataloknak szervezett programokat.

Tudatosan folytatjuk a lakosság bevonását a döntési folyamatokba. Megnyílt a Civilek Háza, évente Civil Napot rendezünk, anyagilag támogatjuk a közösségeket.

A kerületi önkormányzat folyamatosan stabil, hitelállomány nélküli, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat. A költségvetés évente 25-30 milliárd Ft, a felhalmozási kiadások aránya, 20% körüli. Az önkormányzati ingatlanvagyon meghaladta a 100 milliárd forintot.

Magyarországon az első, és eddig az egyetlen önkormányzat vagyunk, amely önként vetette alá magát a nemzetközileg elismert, független Transparency International ellenőrzési folyamatának közbeszerzési eljárásban.

A polgármesteri hivatal 1999-ben a fővárosban elsőként, az országban harmadikként szerzett nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványt. 2010. óta a korszerű ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszert működtetjük. Célunk egy ügyfélközpontú, szolgáltató jellegű hivatal, amelynek működése átlátható, költséghatékony, teljesítménye értékelhető, mérhető. A visszajelzések alapján ügyfeleink elégedettek a munkatársak felkészültségével és a kapott szolgáltatásokkal. Ezt erősíti a Magyar Közigazgatási Minőségi Díj is, melyet első alkalommal a mi hivatalunknak adományoztak.

A hivatal épülete teljes körűen akadálymentesített, játszósarok várja a kicsinyekkel érkezőket. 1998. óta folyamatosan fejlesztjük az elektronikus ügyintézés feltételeit, az országban elsőként nálunk indult el az internetes közigazgatási szolgáltató rendszer. Az önkormányzati honlapon évente 430-600 ezer a látogatások száma, a látogatók több mint 1,6 millió oldalt kerestek fel, közülük ügyintézési céllal több mint 300 ezret.

Testvérvárosaink: az ausztriai Bécs Floridsdorf, a lengyelországi Varsó Ochota kerülete, a romániai Szováta és a horvátországi Eszék város, valamint a szlovákiai Kassa-Délváros. Testvérvárosainkkal kialakított kapcsolataink a fiatalok, az idősek, az intézmények részvételén és kölcsönös előnyökön nyugszanak.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj