XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/onkormanyzat/onkormanyzati-jo-gyakorlatok/nalunk-csak-passzivhaz-passziv/

Témák A-Z

„ Nálunk csak a passzívház passzív”

Jász utca 89-91. szám alatt önkormányzati forrásból 100 lakásos passzív ház építése.

 

célcsoport: kerületi állampolgárok indulás

dátuma: 2015.év

Jó gyakorlat célja: Önkormányzati finanszírozású első magyar 100 lakásos passzívház megépítése, a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvének érvényesítésével, legalább 200 család lakhatásának megoldása.
A jó gyakorlat szakmai tartalma: A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2011-ben döntött arról, hogy a Jász utca 89-91. szám alatti telkén egy százlakásos passzívbérházat épít.

Önkormányzat hosszú távú célja, küldetése, a kerület lakóinak jólétének biztosítása, amely színvonalas életminőséget jelent.  „Lendületben a XIII. kerület” című középtávú stratégia és erre épülő egyes ágazati koncepciók egy fenntartható és élhető lakóhely, munkahely és pihenőhely kialakítását, működtetését és folyamatos fejlesztést szolgálják.

A beruházás értéke mintegy 2,2 milliárd forint, melyet a kerületi önkormányzat finanszíroz. Az épületegyüttes teljes alapterülete 12500 m2, melynek a felében lakások, a több részen más funkciójú helyiségek kerülnek kialakításra. Az épületszárnyak között zöld udvar készül, mely alatt mélygarázs kerül kialakításra. A pinceszint után földszintet, felette 4 emeletet tartalmaz, benne 100 db 40, 50, és 60 m2-es alapterületű lakással. A kisebbek 1 szobásak hálófülkével, a közepesek másfél szobásak, míg a nagyobbak 1 + 2 fél szobával lettek tervezve. Minden lakás erkélyes, de az erkélyek is különleges hőszigetelési csatlakozási megoldással kapcsolódnak. A passzívház komplex tervezői szemlélettel kialakított épület és már a tervezés során olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, az épület hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. Az épület fűtési energiáját talajszondás, alacsony hőmérsékletű víz-víz szivattyúk biztosítják. A működtetése során jelentős szempontú a kialakításra kerülő mesterséges szellőztetési rendszer, mely az elhasznált levegő hőjének 80 %-át képes hasznosítani.

Az elkészült házat a Darmstadt Passivhaus Institut szervezete minősítette.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj