XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/onkormanyzat/onkormanyzati-jo-gyakorlatok/kiss-ride/

Témák A-Z

„Kiss & Ride”

Kiss and Ride (K+R) egy parkolási zóna a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt

Célcsoport: az iskolába járó gyermekek és szüleik

Indulás dátuma: 2017.

Jó gyakorlat célja: Részben a tanulók biztonságának biztosítása.

Jó gyakorlat szakmai tartalma: Kiss and Ride – vagyis: csókolj és hajts tovább! – elnevezés több mint hatvan éves. Először a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg 1956-ban, és arra a mozzanatra utalt, ahogy az autó utasa – akár pályaudvar, akár iskola előtt – egy gyors ölelésnyi idő után már el is hagyja a kocsit, az pedig továbbhajt.

Az új parkolási szolgáltatás a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt kerület kialakításra. A legtöbb szülő szíve szerint egyenesen az osztályteremig hajtana autójával, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassa gyermekét, ez azonban nem lehetséges. Az átadásra került parkolási megoldás minden korábbinál jobban szolgálja a tanulók biztonságát, a nélkül, hogy a szülők gépjárművei akadályoznák a főútvonal forgalmát.
A „Lendületben a XIII. kerület” című önkormányzati ciklusprogram kiemelten foglalkozik a kerület közlekedésbiztonságával. A párhuzamos parkolóhelyek a forgalmi sávtól eltérő, gyeprácsos burkolatot kaptak. A beálló autókból a gyermekek eleve a járdára szállnak ki. A K+R parkoló napelemes közvilágítást kapott, és egyedi a kék táblája is.
A K+R nem hagyományos parkoló, hiszen az csak a megállás és az utasra várakozás idejére vehető igénybe. Ezzel elkerülhetők a váratlan, balesetveszélyes szituációk. A parkolóba behajtás csak az iskolakezdés előtti és az iskola utáni időszakban lehetséges, reggel 7 órától 9 óráig, illetve 15 órától 17 óráig. Egyéb időszakokban tilos a behajtás.

Amennyiben beválik ez a hazánkban újszerűnek számító parkolási mód, megvizsgáljuk a kerület más pedagógiai intézményeinél történő bevezetésének lehetőségét

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj