XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/onkormanyzat/onkormanyzati-jo-gyakorlatok/egynapos-sebeszeti-szolgaltatas/

Témák A-Z

Egynapos sebészeti szolgáltatás

A korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően lehetővé válik – megjelölt műtétek esetében – a több napos kórházi ápolási idő pár órára történő lerövidítése.

Célcsoport: XIII. Kerületi lakosok

Indulás dátuma: 2007. év

Jó gyakorlat célja: XIII. kerületiek egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a kórházban töltött idő csökkentése.

A jó gyakorlat szakmai tartalma: Önkormányzat saját forrásból Budapest XIII. Szegedi út 17. szám alatti Szakrendelőjében kialakította az egy napos sebészet feltételeit. A műtétet követően a beteg néhány órás szakfelügyeletet igényel, melyet egy ezen célra kialakított fektetőben tölt.

Az egynapos műtéti ellátás keretében operált betegek általában már a műtétet követően 6-8 óra múlva, de mindenképpen 24 órán belül, saját lábukon, kísérővel hagyhatják el a rendelőt és a gyógyulás további szakaszait saját otthonukban, megszokott környezetükben töltik.
Ezek orvosi szakterületei: sebészet, ortopéd sebészet, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, nőgyógyászat.
A XIII. kerület egynapos sebészetén rendkívül rövid a várakozási idő.
Ezzel nem csupán a XIII. kerületiek ellátásának színvonalát emelhetik még magasabb szintre, de tehermentesíthetnek más, jelentős sebészeti várólistákkal rendelkező egészségügyi intézményeket Budapesten, illetve a főváros vonzáskörzetében. Az ilyen műtétek a betegek és az egészségügyi finanszírozó rendszer számára is előnyösebbek a „hotelszolgáltatás” költségeit is magában foglaló kórházi metódusoknál. Az operációknak helyet adó műtő eszközeit nem csupán rendszeresen karbantartják, de a nemzetközi technológiai trendekhez igazodó cseréjük is természetes. 2017 végén a legkorszerűbb altatógép, műtőlámpa, műtőasztal váltotta a korábbi, még jól működő, de már nem a legmodernebb eszközöket.
Több mint 13 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Szegedi úti szakrendelőjében 2007-től.
Előnye: A magyarországi egészségügyi finanszírozási viszonyok között az egynapos sebészeti műtétek átlagosan negyven százalékkal járnak kevesebb költséggel, mint az azonos betegségtípusnál végzett kórházi beavatkozások. A betegek számára pedig a gyógyulás szempontjából is pozitív, hogy a műtétek után – nem megszakítva a kapcsolatot az orvosi teammel – otthoni környezetben regenerálódhatnak.

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj