XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/07/04/horn-gyula-szobranak-avatasa/

Témák A-Z

Horn Gyula szobrának avatása

ARCHÍV | 2014. július 04. - Frissítve Kulturális hírek

2014. július 4-én Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat egész alakos portrészobrot állított Horn Gyulának a Magyar Köztáraság egy éve elhunyt miniszterelnökének, a kelet-nyugati szembenállás felszámolásának kiemelkedő támogatójának, a rendszerváltás meghatározó politikai személyiségének, a XIII. kerület díszpolgára emlékére.

Az eseményen jelen volt többek között Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, Dr. Wolfgang Waldner, a Budapesti Osztrák Nagykövetség vezetője és az MSZP korábbi elnökei.

Horn Gyula szobrát, a politikus születésnapjához (1932. július 5.) kötődően leplezte le és mondott avató beszédet dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere. Egyenes, tiszta baloldali embernek említette, aki sosem felejtette el, hogy közülünk emelkedett ki, s mindig éreztette velünk, hogy sosem szakadt el tőlünk. Mint mondta: Horn Gyulára hullottak a nemzetközi, főként német elismerések, díjak, kitüntetések. Ezek között a legfontosabb a Károlyi díj volt, amelyet Aachenben vehetett át a dómban rendezett nagy ünnepség keretében. Kitüntető hazai gesztust azonban egyetlen egyet élvezhetett, Budapest XIII. kerület díszpolgára címét, amelyet 2004-ben vehetett át. Állami kitüntetésére nem került sor.

Hannes Swoboda a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Képviselőcsoportjának volt elnöke Horn Gyulával való közös emlékeiről és az Európai Unió szükségességéről alkotott közös gondolkodásukról beszélt.

Horn Gyula Budapesten 1932. július 5-én született és múlt év június 19-én hunyt el. Politikus, közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, külügyminiszter, 1994 és 1998 között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke volt. Elemi iskolába Angyalföldön járt, az ötödik osztály után már munkát kellett vállalnia. 1948-ban a dolgozók esti iskoláján tett szakérettségi vizsgát. Felsőfokú tanulmányait a Szovjetunióban végezte, 1954-ben a Rosztovi Közgazdasági és Pénzügyi Főiskolán szerzett diplomát.

1959-ben került a Külügyminisztériumba, majd Szófiában, Belgrádban teljesített külügyi szolgálatot. Ezután MSZMP KB Külügyi Osztályán dolgozott, 1983 és 1985 között, mint osztályvezető. Ezt követően visszatért a Külügyminisztériumba, ahol államtitkár, majd 1989-ben külügyminiszter lett. Külügyminisztersége idején került sor a diplomáciai kapcsolatok felvételére Dél-Koreával, Izraellel, a Vatikánnal és a Dél-afrikai Köztársasággal.

Nemzetközi elismertségét a keletnémet menekültek előtti 1989. szeptemberi határnyitás során játszott szerepének is köszönheti. 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt a televízió nyilvánossága előtt jelképesen átvágta az azt megelőző hónapokban felszámolt műszaki határzár („vasfüggöny”) maradványát. 25 éve, hogy Horn Gyula jelentette be azt is, hogy a magyar hatóságok átengedik a nyugati határon a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) azon állampolgárait, akiket Ausztria vízum nélkül hajlandó volt fogadni.

Külügyminiszterként előkészítette és 1990 márciusában aláírta a magyar-szovjet csapatkivonási megállapodást. A rendszerváltás korának magyar politikusai közül, beleértve a polgári ellenzék képviselőit is, elsőként vetette fel Magyarország lehetséges NATO-tagságának témáját, illetve az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyét.

1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek. 1994. július 15-én a választásokon nagy többséggel győztes MSZP vezetőjeként az Országgyűlés miniszterelnökké választotta, s e tisztséget 1998. július 6-ig látta el. Kormánya elkerülte a fenyegető pénzügyi csődöt és az ország gazdasága viszonylag rövid időn belül növekedési pályára állt. Számtalan nemzetközi elismerés birtokosa, a Cölöpök és Azok a kilencvenes évek…című könyv szerzője. 2004. óta a XIII. kerület díszpolgára.

Díszpolgársága alkalmával készített interjúban kifejtette:

„Az embert mindig különleges érzések kötik a szülőföldjéhez, márpedig nekem Angyalföld a szülőföldem. Amit itt gyerekként és munkásként megéltem, arra joggal elmondhatom, hogy egész pályafutásomat végigkísérte. Az itt megismert emberek és helyzetek meghatározó jelentőségűek lettek további életemre. … és szeretetem a fővárosnak e nem túl nagy, de számomra legalábbis jellegzetes terület iránt nem fog elhalványulni, erre megesküdhetek.”

A szobor Kutas László hosszú évtizedek óta a XIII. kerületben, a Lehel úton alkotó szobrászművész alkotása. Az egész alakos portrészobor méltó Horn Gyula személyiségéhez. A mű kifejezi a tiszteletet a volt európai formátumú személyiség meghatározó történelmi szerepvállalásáért.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj