XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/12/13/atadtak-a-kassak-lajos-xiii-keruleti-irodalmi-dijat/

Témák A-Z

Átadták a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díjat

ARCHÍV | 2012. december 13. - Frissítve Kulturális hírek

Negyedik alkalommal ítélte oda pályázaton a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díjat a XIII. Kerületi Önkormányzat. A legjobbnak ítélt pályaműveket egy rangos irodalmárokból álló háromtagú zsűri választotta ki. A zsűri tagjai: Sumonyi Zoltán József Attila-díjas író, költő, a bíráló bizottság elnöke, Balla Zsófia babérkoszorús és József Attila-díjas költő és Báthori Csaba József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész.

A díjat dr. Tóth József polgármester adta át a díjazottak számára. A Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi díjat 2012-ben Polgár Vera, Darvasi László és Juhász István érdemelte ki.

Díjazottak

Polgár Vera (balra) Darvasi László (középen) és Juhász István (jobbra)
párjukkal a díjátadó ünnepségen

Polgár Vera Gina című novellája már az első mondataival jelzi, íróval van dolgunk – értékelte Balla Zsófia, a zsűri tagja. A mű hangnemével és szerkezetével egyaránt felhívja magára a figyelmet. Témája is sajátos, egy egyedülálló férfi egy komfort nélküli lakást bérel. Csak fokozatosan bontakozik ki a lényeg: a furcsa bérlet célja, hogy a kutya utolsó napjait megszépítse. A rokonnal felérő kutyától való búcsúzás különös formája ez, s az alkotás értéke, a nagy szavak nélküli részvét közvetítése.

Darvasi László novellája Palesztínában játszódik, két újszövetségi alak párbeszédéről van szó. Márk és Péter apostol  beszélgetésének fő kérdése, hogy lehet-e rögzíteni a történelem lényegét. A szavakat zuhogtató lendülettel érzékelteti a szerző saját korunk kérdését, hogy el lehet-e mesélni a múltat akár csak néhány évtized távlatából is hitelesen. A szerző válasza egyértelmű: az igazság nyakát a történelemben kitekerik, gyakran az igazságmondó nyakát is – emelte ki értékelésében Báthori Csaba, a zsűri tagja, hangsúlyozva: az írás értéke, hogy olvasás közben belső vizsgálatot gerjeszt.

Juhász István Az utolsó utáni forgatás című műve Gaál Béla filmrendezőről szól, akinek nevét kevesen ismerik, holott sokat tett hozzá a magyar filmművészethez. A magas színvonalon megírt művészettörténeti esszé erénye, hogy jól láttatja a Szatmár megyéből származó filmrendező alakját, szinte fotószerűen írja le életét és művészetét. Jelentős színészeket fedezett fel, s nevéhez fűződik a Meseautó, Az Aranyember és Az új földesúr című filmek rendezése.

 

Írók, költők emléktáblái a XIII. kerületben:

Berda József, Bródy Sándor, Déry Tibor, Dimitriosz Hadzisz (görög), Dobozy Imre, Faludy György, Gellért Oszkár, Hatvany Lajos, Hegedüs Géza, Heltai Jenő, Illyés Gyula, Kaffka Margit, Karczag György, Kassák Lajos, Kertész Erzsébet, Krúdy Gyula, Obersovszky Gyula, Papp Ferenc, Radnóti Miklós, Sarkadi István, Sánta Ferenc, Simon István, Szekeres György, Szép Ernő, Szomory Dezső, Tatay Sándor, Vas István

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj