XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/08/21/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-07/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. augusztus 21. - Frissítve Kulturális hírek

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalA fiam 14 évesnél fiatalabb, nincs még személyi igazolványa és útlevele. Rövidesen utaznánk külföldre. Van lehetőségem személyi igazolványt csináltatni két héten belül?

A személyazonosító igazolvány eljárásban nincs lehetősége sürgősséget kérni, a gyártási idő 30 nap. Ha ennél gyorsabban van szüksége az okmányra az utazáshoz, akkor útlevelet kell igényelnie soron kívüli, sürgősségi vagy azonnali eljárással. Az útlevél igénylése országos hatáskörű, bármely okmányirodában kezdeményezheti azt. Mivel kiskorú gyermekről van szó, az illeték 2500 forint, a gyorsított eljárásért külön illetéket kell fizetnie.

Ennek igazgatási szolgáltatási pótdíjamagánútlevél és második magánútlevél esetében:

  • a soron kívüli eljárásban történő kiállításának igazgatási szolgáltatási pótdíja: 19 000 forint.
  • a sürgősségi eljárásban történő kiállításának igazgatási szolgáltatási pótdíja: 29 000 forint.
  • az azonnali eljárásban történő kiállításának igazgatási szolgáltatási pótdíja: 39 000 forint

Egy csendes környéken egy csendes társasházban  élek a családommal, ahova új szomszédok költöztek, akik minden este részegen hangoskodnak, verekednek. Napi-kétnapi rendszerességgel hívjuk ki a rendőrséget éjszakánként, akik illetékesség hiányában keveset tehetnek. Nem tudunk pihenni. Ha jól tudom, a jegyzőnél lehet panaszt tenni. Milyen formában, hogy lehet elindítani a panaszt, illetve egyénileg, vagy a társasház összefogására van szükség ehhez?

Amennyiben a szomszéd lakók magatartása, zajpanaszok sérti ingatlanának zavartalan birtoklását, ez esetben lehetősége van a kerületi jegyzőhöz intézett birtokvédelmi eljárás keretében orvosolni problémáját, amelyben kérelmezheti a további birtoksértéstől való eltiltást. A 228/2009. (X.16.) kormányrendelet értelmében a birtokvédelmi eljárás az ügyfél kérelmére indítható. Felhívom figyelmét, hogy az eljárás illetékköteles, így a kérelemre jelenleg 3000 forintos illetékbélyeget kell felragasztani.

Hamarosan gyermekem születik, párommal viszont nem vagyunk házasok. A párom apasági nyilatkozatot fog tenni. A honlapjukon olvastam az ehhez szükséges dokumentumokról, amelyek között szerepelt  az anya családi állapotát igazoló hatósági bizonyítvány is. A kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen dokumentum ez, és hogyan illetve hol lehet hozzájutni.

A jegyzőkönyv felvétele során szükséges az anya családi állapotának igazolása. Amennyiben Ön hajadon, úgy a kerületi Népességnyilvántartó Osztálytól (Polgármesteri Hivatal, II. emelet 216.) lehet ilyen igazolást kérni, amelyet azonnal kézhez kap. Amennyiben elvált, abban az esetben szükséges a bírósági végzés, illetve a házassági anyakönyvi kivonat. Az eljárást nem befolyásolja a nyilatkozatot tevő személyek lakóhelye, bárhol tehetnek ilyen nyilatkozatot. A XIII. kerületben három helyen tehetnek apasági nyilatkozatot:

  • az Anyakönyvi Hivatalban
  • a Gyámhivatalban
  • a Szociális Osztályon

Személyi igazolvány igényléséhez kell-e mindkét szülő jelenléte?

Személyazonosító igazolvány kiállítását 14 életévét betöltött fiatalkorú már egyedül is kérelmezheti. A kérelem benyújtásakor be kell mutatni – amennyiben rendelkezik vele – érvényes útlevelét, születési anyakönyvi kivonatát és lakcímkártyáját. Az eljárási illeték 1500 forint, amit csekken vagy bankkártyával lehet kifizetni. A 14 évét még be nem töltött kiskorú esetén egyik szülő jelenléte elég az okmányirodai ügyintézéskor, a gyermek másik szülőjétől sem nyilatkozat, sem egyéb igazolás nem szükséges. A kérelem benyújtásakor szintén útlevél, illetve születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya szükséges, valamint a jelenlévő szülő egy érvényes személyazonosató okmánya – személyi igazolvány, útlevél, kártya formátumú vezetői engedély. A 14 év alatti kiskorú esetén az első személyazonosító igazolvány kiállítása illetékmentes.

Hol kaphatok számlát a parkolási díjról, amelynek segítségével elszámolható a parkolási díj?

A XIII. kerülethez tartozó automatákból vásárolt parkolójegyekről a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán állítanak ki számlát. Ehhez szükséges az eredeti parkolójegy bemutatása az alábbi címek valamelyikén:

Hegedűs Gyula utca 15.

Béke utca 65.

Ha személyesen nem tudja behozni parkolójegyét, akkor postai úton is elküldheti. Ez esetben kérjük, tüntesse fel a számlázási címet és azt, hogy hová postázzuk a számlát. A levelét a következő címre küldheti:

XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Parkolási Ágazat

1131, Budapest, Béke utca 65.

 

Önök kérdezték – korábban

Önök kérdezték 2012. júniusban

Önök kérdezték 2012. májusban

Önök kérdezték 2012. áprilisban

Önök kérdezték 2012. márciusban

Önök kérdezték 2012. februárban

Önök kérdezték 2012. januárban

Önök kérdezték 2011. decemberben

Önök kérdezték 2011. novemberben

Önök kérdezték 2011. októberben

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj