XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/06/25/palagfu-a-het-vegen-jar-le-a-hatarido/

Témák A-Z

Június végéig mindenhonnan ki kell irtani a parlagfüvet

2012. június 25. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Az allergiások pontosan tudják: parlagfű közelében járkálni és tartózkodni nem tanácsos dolog. Az ugyanis heteken, sőt, hónapokon keresztül megkeserítheti az emberek életét. Nem véletlen, hogy a parlagfű irtását jogszabály írja elő, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szabályozza az ezzel kapcsolatos feladatokat és az ellenőrzés mikéntjét. Ennek értelmében június végéig gondoskodni kell arról, hogy ne legyen senkinek a telkén parlagfű, ahogyan a közterületekről is el kell tüntetni a káros növényt. Aki ezt elmulasztja, az tizenötezer és ötmillió forint közötti bírsággal sújtható.

Hogy néz ki a parlagfű?

Parlagfű

A parlagfű

A 20 és 140 centiméter közötti magasságú, terebélyes gyomnövény négyszögletes keresztmetszetű szára dúsan elágazó. A parlagfű levelei szárnyasan szeldeltek, kétoldalt sűrűn szőrözöttek, világoszöldek, fonákjuk szürkészöld. Az apró, sárga virágból álló porzós virágzatok a szár csúcsán helyezkednek el, ezekből származik az allergiát okozó pollen.

 

Míg az Észak-Amerikából származó növénynek hazájában sok, Magyarországon csak kevés természetes ellensége van. Kártevői közül az egyik egy molylepke, tudományos nevén a Tarachidia candefacta, a másik pedig egy levélbogár, amelynek neve Zygogramma suturalis.

Terjedése

A parlagfű igénytelen növény, ezért könnyen és gyorsan terjed. Mivel növekedésre való hajlama nagy, szaporodás tekintetében pedig meglehetősen hatékony, ezért könnyen felülkerekedik más növényeken.

A parlagfű első sorban frissen bolygatott területeken jelenik meg, ez teremt számára kedvező csírázási és fejlődési körülményeket, amiből adódóan a föld felásását követően nagy valószínűséggel rövid időn belül megjelenik a parlagfű. Ennek megfelelőképpen a parlagfű felbukkanását úgy lehet legkönnyebben megelőzni, ha zárt, összefüggő vegetációt igyekszik kialakítani a földterület gazdája. Érdekesség, hogy a parlagfű elleni védelem szempontjából jót tesz az is, ha gyomos környezet veszi körül a parlagfüvet, az ilyen övezeteket ugyanis nem kedveli a növény. Hasznosabb azonban, ha szép és összefüggő növényzetet alakít ki a telektulajdonos, például füvesítéssel.

 

A parlagfű irtása

A leghatékonyabb módszer az, ha egyszerűen kihúzzák a parlagfüvet. Gyökerestül kell eltávolítani a növényt annak érdekében, hogy újbóli kihajtását  megakadályozzák. A kaszálás nem a legjobb megoldás a parlagfű ellen. Amennyiben azonban más megoldás nincs, akkor kaszálással akadályozzák meg azt, hogy a virágzás meginduljon. Mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a virágzást megelőzően kerüljön sor a kaszálásra, hiszen a virágzó növény már szórja a pollent, így az allergia ellen ekkor már nem lehet hatékonyan fellépni. Kaszálás esetén azonban újabb feladatok adódnak, hiszen a lekaszált növény tovább növekedve hamarosan újra eléri azt az állapotot, amikor a virágzást megelőzendő kaszálni kell. A legjobb módszer már csak emiatt is a növény eltávolítása a földből gyökerével együtt.

 

A parlagfű Magyarországon

A parlagfüvet először 1922-ben észlelték a szakemberek Somogy megyében. Itthon március végén kezd kelni a növény, majd áprilisban tömegesen csírázik. A leginkább az a kedvező a parlagfű számára, ha 10 és 20 °C közötti a talaj hőmérséklete, és sok a napfény. A növény nyáron kezd intenzíven növekedni. A virágzás júliusban kezdődik, tömegessé pedig augusztusban válik. A parlagfű elleni hatékony fellépést azonban ilyenkor már nem lehet megkezdeni, annak legkésőbb június végére meg kell történnie. Utána a terület folyamatos ellenőrzése szükséges. Ráadásul a virágpor tömegesen termelődik, és a szél útján nagyon messzire is eljuthat. A termés október közepe táján kezd érni. Egy közepes növény akár több tízezer magot érlelhet egyetlen tövön.

Fontos tudni, hogy bár a parlagfű egynyári növény, nem lehet senki nyugodt az ősz beköszöntével. A parlagfű magjai ugyanis rendkívül ellenállók, akár 30 éven át képesek megmaradni, s ezen időszakban bármikor csírázhatnak. Jellemző, hogy a talaj felső 3 centiméteres rétegében található magok kezdenek csírázni. A későbbi években pedig azok veszélyesek, amelyek mélyebben bújnak meg, hiszen ezek itt akár évtizedekig is nyugalomban maradhatnak.

A XIII. kerületben július 2-tól kezdődnek meg a hatósági ellenőrzések. Erre a határidőre mindenkinek mentesítenie kell ingatlanát a parlagfűtől.

A legjellemzőbb emberi mulasztások a parlagfű szempontjából:

  • Területek gondozatlanul hagyása, nem megakadályozva az elvadult területek gyarapodását
  • Gyomirtás elmulasztása
  • Szakismeret nélküli gyomirtás
  • A magok széthordása mezőgazdasági szerszámokkal, szállítóeszközökkel

Jogszabály:

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj