XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/02/09/tizeves-a-lehel-csarnok-2/

Témák A-Z

Tízéves a Lehel Csarnok – konferenciával kezdődött az ünnepi programsorozat

2012. február 09. - Frissítve Kulturális hírek

A Lehel Csarnok és a régi Lehel piac története volt a fő témája a RaM-ban rendezett szakmai konferenciának. A megnyitót Vörös Péter tartotta, aki átadása óta tíz éven át volt a Lehel Csarnok igazgatója.

A jelenlévők kisebb időutazáson vehettek részt Maczó Balázs helytörténeti előadásának köszönhetően. A XIII. kerületi helytörténeti gyűjtemény muzeológusa felidézte, milyen volt az árusítás a századelőn a Lehel téren, miként adták és vették az árucikkeket a ’30-as években, majd a II. világháború után. A Lehel téri piacon évtizedeken át a “földről” zajlott az árusítás, hosszú időn át bódék sora jellemezte a városképet. A Lehel Csarnok megépítésének gondolata 1995-ben született meg, a végső döntés 1999-re datálható. A létesítmény 2002-ben nyitotta meg kapuit.

Gerő András
történész a piacok és a vásárok kialakulásáról tartott előadást. Mint mondta, a piac és a vásár szerepe évszázadok óta elkülönült, hiszen a piacon kizárólag élelmiszerekhez juthattak a vásárlók, a vásáron pedig a legkülönfélébb áruk, mindenek előtt kézműves termékek cseréltek gazdát. A piac és a vásár szükséglete fokozatosan erősödött. Érdekesség, hogy a vásárcsarnok létesítésének igénye elsőként Napóleonban fogalmazódott meg, ám végül ez nem vált valóra. Vásárcsarnokot csak jóval később, a XIX. században építettek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj