XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/08/26/hamarosan-kezdodik-a-tanev-a-xiii-keruletben-is/

Témák A-Z

A kompetenciaalapú oktatás és az idegen nyelvek a fókuszban

2011. augusztus 26. Kulturális hírek

Újra megkezdődött az iskolaév. Szerte az országban, így a XIII. kerületben is iskolapadba ültek kicsik és nagyok, hogy szeptembertől június közepéig egy újabb tanévet teljesítsenek, a lehető legjobb eredménnyel.

A XIII. kerületben összesen 4600 gyermek jár általános iskolába a 2011/2012-es tanévben. Számukra a lehető legjobb körülményeket igyekszik biztosítani a XIII. kerületi önkormányzat. Angyalföldön, Újlipótvárosban és Vizafogón nyolc általános iskolában és a hozzájuk tartozó öt tagiskolában tanulnak a diákok.

Idén több kisdiák érkezett az első osztályokba, mint amennyien júniusban befejezték a nyolcadik tanévet. Ez annak köszönhető, hogy a kerületben évek óta növekszik a születések száma, egyre több fiatal pár költözik a városrészbe és alapít családot. Ennek hatása most már az általános iskolai korosztályban is érzékelhető.

Középszinten az Ady Endre Gimnáziumban, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Németh László Gimnáziumban és a hozzá tartozó Kassák Lajos tagiskolában folyik képzés, összesen 1900 diák ül az órákon.

A kompetenciaalapú oktatás a siker záloga

A XIII. kerületi önkormányzat elkötelezett az oktatás minél színvonalasabbá tétele iránt. Ennek egyik összetevője a kompetencia alapú oktatás, amelynek lényege, hogy a gyermekek képességéhez igazodva tanítják a diákokat.

Ezzel kapcsolatban komoly fejlesztéseket valósított meg  az önkormányzat a 2010-es esztendőben.

Fókuszban az idegen nyelvek oktatása

Valamennyi általános és középiskolában nagy figyelmet fordít az idegen nyelvek oktatására a XIII. kerületi önkormányzat. Lehetőség szerint többletóraszámok biztosításával teszi lehetővé, hogy a gyerekek minél eredményesebben sajátítsák el a tanult idegen nyelveket.

Az általános iskolákban egyébként zömében angolt tanulnak a gyerekek, a tapasztalatok szerint erre van leginkább igény. Ezen kívül németet is oktatnak az intézményekben, s a szülők és a gyerekek körében egyaránt rendkívül népszerű a Gárdonyi Géza Általános Iskolában működő francia tagozat. A Pannónia Általános Iskolában pedig német nemzetiségi osztály működik eredményesen.

A középiskolákban a legkülönfélébb nyelvek közül válogathatnak a diákok: az angolon kívül egyebek között olasz, francia, német, spanyol, latin, orosz választható.

A 2011/2012-es esztendőben újra lehet pályázni nyelvi útra. A sikeresen pályázók anyanyelvi környezetben tölthetnek el egy hetet. Minden intézményből utazhatnak diákok.

Az informatikaoktatás ma már elengedhetetlen

Szintúgy hangsúlyos eleme az oktatásnak az informatika a XIII. kerületben. A digitális írástudás fejlesztése érdekében már a korábbi években is komoly erőfeszítéseket tettek az oktatási intézmények, ez nem lesz másképp a jövőben sem. A XIII. kerületi önkormányzat elkötelezett abban, hogy az általános és a középiskolákban egyaránt megfeleljen a XXI. század követelményeinek a képzés e téren is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj