XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/12/21/epiteszeti-nivodijjal-ismertek-el-a-xiii-keruleti-epuleteket/

Témák A-Z

Építészeti Nívódíjjal ismerték el a XIII. kerületi épületeket

ARCHÍV | 2009. december 21. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Nem kevesebb, mint kéttucatnyi pályamű közül ítélték a legrangosabbnak a XIII. kerület két példaértékű beruházását az Építészeti Nívódíj bírálói. A Főpolgármesteri Hivatal által 2009 szeptemberében kiírt nyilvános pályázatra 24 építészeti alkotást neveztek, amelyek közül a Beleznay Éva fővárosi főépítész vezette zsűri választotta ki a legméltóbbakat. A bírálók között voltak még az Építészkamara, illetve a Magyar Urbanisztikai Társaság szakemberei, építészeti folyóiratok és televízió-szerkesztők, továbbá építészkritikusok.

Az idei év legjobbjai között elismerésre méltónak tartották a szakemberek a Pannónia Általános Iskola rekonstrukcióját és a Révész utcai orvosi rendelő épületét – mindkettő a XIII. kerületi önkormányzat beruházásában valósult meg. A lebonyolító a két projekt esetében egyaránt az Angyalföld–Újlipótváros–Vizafogó Vagyonkezelő Zrt. volt, a terveket pedig az ARCHI-KON Kft. készítette.

A fővárosi rendelettel építészeti értékként védett Tutaj utcai általános iskola felújítását körültekintő, gondos, alapos munkának, a tervezői, kivitelezői gondosságot dicséretre méltónak minősítette a bíráló bizottság. Az értékelésben kiemelték a belsőépítészeti értékeket és az iskolai vezetés aktív részvételét a rekonstrukcióban. A kortárs magyar építészet egyik emblematikus épületeként említik az új  háromszintes tornacsarnokot, amelyhez hasonló nincs másutt Közép-Európában.

A felnőtt és gyermek háziorvosi rendelőknek, ügyeletnek, védőnői szolgálatnak és gyógyszertárnak otthont ad Révész utcai épületegyüttes esetében a tiszta szervezésű alaprajzot, a divatos homlokzatburkolatot és a tetőkertet emelték ki az értékelők. A szeptember óta működő épület funkciói egyébként januártól több kerület közös gyermekorvosi ügyeletével egészülnek ki.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj