XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/06/01/a-85-eves-xiii-kerulet-uj-diszpolgarai-kovats-adel-dr-simonyi-andras-sumonyi-papp-zoltan/

Témák A-Z

A 85 éves XIII. kerület új díszpolgárai: Kováts Adél, Dr. Simonyi András, Sumonyi Papp Zoltán

2023. június 01. - Frissítve Kulturális hírek

85 éves a XIII. kerület: 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, amelyet ma rendeztünk meg a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. Dr. Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, a Radnóti Miklós Színház igazgatójának, Dr. Simonyi András diplomatának, egyetemi tanárnak, Magyarország egykori washingtoni nagykövetének, Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak, rádiós irodalmi szerkesztőnek. Mindannyian jelentősen kötődnek a kerületünkhöz, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét. Jelenleg 93 díszpolgára van a XIII. kerületnek. A születésnapon Budapest Főváros XIII. Kerületért-díjban részesült – többek között – Fischer Aurél cukrász és a XIII. kerületi oktatásban-nevelésben résztvevő pedagógusok közössége.

 

Kováts Adél

Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Színház igazgatója

Több mint egy évtizede él családjával – férjével és lányával – a kerületben. Lakása ablakából pont a Radnóti Miklós-szoborra lát. „Jólesik a lelkemnek mélyebb jelentést tulajdonítani ennek”, mondja. Elsősorban színésznek tartja magát, az igazgatást pedig gondoskodásnak: „A színészet a hivatásom, és az oxigén, amely nélkül nem tudok létezni”.

1983-ban végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Előbb a Nemzeti Színházhoz szerződött, itt csaknem tíz évig játszott. 1993 óta a Radnóti Színház tagja, 2016 februárjától a teátrum igazgatója, jelenleg a második direktori ciklusát tölti. Vezetőként is azt képviseli: két ember közt a legrövidebb és a legsimább út az őszinteség. Büszkén említi, hogy szülei következetesen nevelték, nála családi indíttatás, hogy mindenért tenni kell és érdemes. Igazgatása alatt a Radnóti Színház hangsúlyosan vállal társadalmi missziót, legújabb érzékenyítő kampányuk azt üzeni: mindannyian felelősek vagyunk egymásért.

Kováts Adél úgy érzi, a XIII. kerületben, Újlipótvárosban valódi lokálpatrióta lehet, ez a kötődés számára felelősséget is jelent a lakóhelyért, és még többet szeretne tenni az itt lakókért. „Közülük nagyon sokan nézőink is a Radnótiban. Gyakran megállítanak a környéken, rákérdeznek az előadásainkra. Fontos nekem a visszajelzésük,” fogalmaz.

 

Dr. Simonyi András

diplomata, egyetemi tanár

Beleszületett a XIII. kerületbe. „Erős a kötődésem a városrészhez, születésem óta a Hollán Ernő utca lakosa vagyok, ma is ezt tekintem az otthonomnak. Iskoláimat a Dózsa György úti ének-zenei általánosban kezdtem. Itt fogott meg örökre a zene. A gitár lett az én igazi hangszerem”, mondja.

A kilencvenes évek második felében közreműködött hazánk NATO-csatlakozásában, Magyarország első NATO-nagykövete volt Brüsszelben. 2002-től öt évig Washingtonban teljesített szolgálatot mint nagykövet. Négy csúcstalálkozót hozott össze a két felsővezetés között.

Kiválóan gitározik. Lehetett volna zenész is. Annak idején Presser Gábor javasolta neki, hogy tanuljon tovább. 1975-ben diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (a mai Corvinus elődje) közlekedés szakán. Idővel politikatudományok terén megszerezte a PhD fokozatot. A gitározást soha nem hagyta abba. Külföldi diplomatatársaival rockzenekarokat alapított.

Simonyi András nagykövetként a magyar kreativitás egyik szószólója volt. Már abban az időben is azt képviselte: a 21. század legfontosabb erőforrása a kreativitás lesz, a globális problémák megoldásához a művészetek a kreativitás igazi forrásaiként tudnak hozzájárulni.

2008-ban az etyeki Korda Filmstúdió elnöke lett. Később visszatért az Egyesült Államokba: 2012 és 2018 között a Johns Hopkins Egyetem Transzatlanti Kapcsolatok Központját vezette. Pályázattal nyerte el a pozíciót. Jelenleg a George Washington Egyetem vendégtanára és az Atlantic Council of United States főmunkatársa. Számos publikáció szerzője. 2019-ben jelent meg a Rocking Toward a Free World című könyve az Egyesült Államokban.

„Az Atlantic Council Amerikában – a Fehér Háztól ötszáz méterre – a konszenzusépítés egyik think tank fellegvára, amelyben demokraták és republikánusok egyaránt részt vesznek. Büszke vagyok arra, hogy ez a jelenlegi munkahelyem”, teszi hozzá Simonyi András.

 

Sumonyi Papp Zoltán

József Attila-díjas költő, író, rádiós irodalmi szerkesztő

Verseit először – a hatvanas évek legelején – az Élet és Irodalom, a Kortárs és az Új Írás közölte. 1966-ban diplomázott az ELTE BTK magyar-orosz szakán. Négy évig a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat szerkesztője volt. 1970-ben került a Magyar Rádióhoz. Tíz évig a bemondók osztályát, 1980 és 1987 között az irodalmi osztály Irodalmi Újság és Társalgó – Másfél óra irodalomkedvelőknek című műsorait vezette, majd tizenöt évig a Rádiószínházat, 2002-től 2007-ig a Kossuth Rádió Vallási és Közművelődési Szerkesztőségét. Első verseskötetét 1967-ben adták ki. Azóta csaknem negyven műve jelent meg, köztük versek, regények, történelmi regények, drámák, legutóbb pedig, 2020-ban, Tessék mondani, milyen vallású? című könyve irodalmi anekdotákkal. Azt vallja: „Az irodalom az emlékezet meghosszabbítása.” 2002-ben választották a Magyar PEN Club ügyvezető elnökévé, 2010-től elnökévé; 2011 óta tiszteletbeli elnöke a szervezetnek.

Sumonyi Papp Zoltán 1964 óta él a XIII. kerületben, jelenleg az Újlipótvárosban. 2010-től a kerületi Kassák Lajos Irodalmi Díj zsűrielnöke. 2016-ban Budapest Főváros XIII. Kerületért díjjal tüntették ki. 2013-től a Magyar Civil Becsületrendet odaítélő Ars Humanica Hungarica Kör tagja, amely „a nemes emberi alapértékek humanista hagyományainak és értékeinek művelésére és ápolására alakult”.

 

A XIII. kerület születésnapján Budapest Főváros XIII. Kerületért-díjban részesültek:

Bubics Ádám művelődésszervező, kulturális antropológus, Fischer Aurél cukrász, Dr. Iring András vezető főorvos, Dr. Monostori László esperes, plébániai kormányzó, Thomaidu Elefteria, a XIII. Kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és a XIII. kerületi oktatásban-nevelésben résztvevő pedagógusok közössége.

 

Polgármesteri Dicséret elismerést kaptak: Babus Mónika, a Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézője, Fehér Borbála, a Polgármesteri Hivatal pénzügyi ügyintézője, Dobosné Dr. Forrai Katalin reumatológus szakorvos, Gerberi Béla rendőr őrnagy, Karlovits Piroska nyugdíjas középiskolai tanár, szakszervezeti vezető, Keller Zoltán, az Intézményműködtető és Fenntartó Központ munkatársa, Kovács Gábor, a I. sz. Gondozási Központ munkatársa, Krajczár-Somló Júlia, a Közszolgáltató Zrt. Beruházó Divízió vezetője, Papp János színművész, Plutzer Attila, az Angyalföld Polgárőr Szervezet tagja, Regős Rita Margaréta, a Polgármesteri Hivatal adóügyi ügyintézője, Szauter Gizella, a Csipet-csapat bölcsőde vezetője, Terkovics Ildikó, az Angyalkert Tagóvoda vezetője, Dr. Thomka György sebész szakorvos, orvosigazgató, Újvári István tűzoltó alezredes, az Észak-pesti Katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj