XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/05/31/nagyobb-teruleten-tobb-jatek-megujult-a-szovata-parki-jatszoter/

Témák A-Z

Nagyobb területen több játék: megújult a Szováta parki játszótér

2023. május 31. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Önkormányzatunk folytatja a kerületi játszóterek rekonstrukcióját: a következő egy évben még négy gyermekpark újulhat meg. Ezt dr. Tóth József polgármester erősítette meg, amikor felavatta a kibővített és teljesen átépített játszóteret a Szováta parkban. Az eseményen a park nevét viselő erdélyi település első embere, Fülöp László Zsolt arról beszélt, hogy a testvérvárosi kapcsolatok kialakítása óta eltelt negyedszázadban nagyon sokat tanult a városfejlesztésről a XIII. kerülettől.

Középkori vár, őrtorony-mászóka, majorság, trambulin, forgójáték és sokféle hinta: babaülőkés hinta, lapülőkés hinta, mérleghinta, körhinta, fészekhinta. Mindezek együtt találhatók meg az angyalföldi Szováta park teljesen átépített játszóterén. A játszóeszközök egy része egyedi készítésű, a gyerekek igényei mellett a helyre is szabott.

A megújult gyermekparadicsom nagyobb is lett: régi területéhez képest 15 százalékkal bővült, most már 2800 négyzetméteres. Zöldfelülete megújult: a sok fa megmaradt, de mert lombkoronájuk kiterjedt, alájuk árnyéktűrő növények kerültek. A nagyobb területre és a várhatóan több látogatóra tekintettel a meglévő ivókút mellé még egy került. A pihenésre rendelkezésre áll már 10 támlás pad és 6 szék, továbbá 4 kerékpártámaszt és 5 hulladékgyűjtőt is felállítottunk. A beruházás 317 millió forintba került.

Az adatokat dr. Tóth József polgármester ismertette, amikor a névadó település, Szováta vezetőjének jelenlétében átadta az Országbíró sétánynál található játszóteret, ami 2019 óta viseli Szováta nevét. Egy információs tábla is áll ott, amely a XIII. kerülettel 25 éve testvérvárosi kapcsolatban lévő erdélyi településről oszt meg fontos és érdekes tudnivalókat. Ugyancsak Szovátára utal egy három tagú medvecsalád szobra is.

TÖBB JÁTSZÓTÉR, TÖBB JÁTÉK

Kilenc év alatt tizeneggyel gyarapodott a játszóterek száma a XIII. kerületben. 2014 előtt még „csak” 48 játszótér volt városrészünkben, most már 59 van. Míg 2014 elején 406 játszóeszköz állt a gyerekek rendelkezésére, addig jelenleg 497. Mindez számokkal mutatja a kerületi játszótér-felújítási program sikerét.

Az elmúlt kilenc évben történt jelentős minőségi fejlemény is. Úgy újultak meg a gyermekparkjaink, hogy bennük egyre több az interaktivitásra késztető és szerepjátékokra módot adó berendezés és játszóeszköz. Ezek mind olyanok, amelyek az aktív mozgás mellett gondolkodásra is késztetik a gyerekeket, akinek ezáltal egyszerre erősödik önértékelésük és a közösségtudatuk. Ilyen szellemben valósult meg a Szováta park felújítása.

Bár a covid-járvány két éve 8 milliárd forinttal, az energia drágulása pedig az első nem teljes évben már 3 milliárd forinttal növelte a kiadásokat, a XIII. kerületi Önkormányzat folytatja a játszóterek felújítását. Dr. Tóth József polgármester elmondta, hogy a következő időszakban még négy gyermekpark újulhat meg. Ezek közül a legjelentősebb beruházás a Gyöngyösi sétányon zajlik és már a végéhez közeledik: ott ökojátszótér épül különleges megoldásokkal.

TALPALATNYI SZOVÁTA ANGYALFÖLDÖN

Szováta polgármestere, Fülöp László Zsolt azt mondta, hogy kollégáival együtt nagyon sokat tanultak a városfejlesztésről a XIII. kerület önkormányzatától. Maros megyei településük ugyan tízszer kisebb, mint a XIII. kerület, mégis büszkék arra, hogy a Székely-Sóvidék egyetlen városi rangú települése az övék, testvérvárosi együttműködésünk pedig már 25 éves. Ez a kapcsolatépítés és a közös munka számára azért is jó, mert látja, hogy mennyire fontos a tudatos tervezés, a szisztematikus építkezés. Fülöp László Zsolt annak is nagyon örül, hogy ilyen szép játszótérrel van jelen egy talpalatnyi Szováta Angyalföldön.

Erdély egyébként zenében is jelen volt a Szováta parkban. Az avatóünnepség részeként ugyanis csángó népdalcsokrot adott elő koboz kísérettel Deák Fruzsina. Érdekesség, hogy a többszörös nívódíjas népdalénekes 25 éve a testvérvárosi megállapodás megkötéséhez kapcsolódó kiállításon is fellépett. Akkor még a XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola kisdiákja volt, és az országos népzenei versenyen első helyezést ért el. Ezért volt kézenfekvő, hogy ő legyen az, aki énekel a Béke téri Polgármesteri Hivatalban tartott rendezvényen. A negyedszázaddal későbbi mostani Szováta parki ünnepségen olyan csodálatosan játszott hangszerén és énekelt hozzá, hogy még a játszóteret övező panelházak lakói is megtapsolták ablakaikból.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj