XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/05/23/atadtuk-az-5-000-negyzetmeteres-thurzo-parkot-ujlipotvarosban/

Témák A-Z

Átadtuk az 5.000 négyzetméteres Thurzó parkot Újlipótvárosban

2023. május 23. Városfejlesztési hírek

Újlipótvárosban – a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca által határolt területen – ma ünnepélyesen átadtuk a csaknem 5.000 négyzetméteres Thurzó parkot. A Klímabarát Díjas önkormányzatunk zöld beruházása ökojellegű, egyedi tervezésű közpark rekreációs funkciókkal és smart city (okos város) szolgáltatásokkal. Alig egy év alatt elkészült, s 77 fát, 3 ezer kisebb cserjét, 109 látványos cserjét, 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettünk ide. A park 80 százalékát növények borítják. Öntözését automata locsolórendszer biztosítja, de megoldottuk az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED lámpákkal valósul meg. A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját. 707 millió forintot fordítottunk a pihenőparkra, amely egy korábbi murvás parkoló helyén épült meg – az egyik legsűrűbben beépített városrészben. Miként dr. Tóth József polgármester fogalmazott beszédében: „A XIII. kerületben magas életszínvonalat szeretnénk biztosítani az itt lakóknak, az itt dolgozóknak és az errefelé átutazónak is. Ezért is kiemelten fontos számunkra az épített és a természeti környezet alakítása, harmóniájuk megteremtése. A megújulás és az értékőrzés együtt van jelen a zöld beruházásainkban.”

A csaknem 5.000 négyzetméteres új közpark területe egy évvel ezelőtt még murvás parkoló volt. Dr. Tóth József beszédében felelevenítette, miként sikerült elérni, hogy pihenőpark létesüljön itt. Az önkormányzat vételi ajánlatát erre a területre – amely akkor már zöldterületi, közkert övezetbe sorolt ingatlannak számított – a tulajdonos nem fogadta el 2021-ben. Ezért kisajátítási eljárást kezdeményezett a kerület. 2022. július 1-jén – a Kormányhivatal döntése után – birtokba vehettük a területet kizárólag közpark létrehozására, és az önkormányzat kifizette a kártalanítást a korábbi tulajdonosnak. A Thurzó park kiépítésére pedig 707 millió forintot fordítottunk.

A „zöld gondolat” és a partnerség, a társadalmi egyeztetés, az együttműködés az itt élőkkel – szintén prioritás az önkormányzat számára. A beruházás előtt a lakosság több fórumon is elmondhatta a véleményét, ennek alapján tervezték a fejlesztők a szabadidős közparkot. A lakók többsége azt javasolta, legyen minél nagyobb zöldfelület, és lehetőség szerint nagyobb fákat is ültessenek ide.

A Thurzó park 80 százalékát növények borítják. 1830 négyzetméteren gyepszőnyeget terítettünk le, 3000 kisebb cserjét, 109 látványos cserjét (például: füge, gránátalma, babérmeggy, rododendron, kivi), 256 örökzöld cserjét, 3700 évelőt és 4500 díszfüvet ültettünk. A parkba 77 fát telepítettünk: 19 kisebb (18-20) törzsátmérőjűt, 23 vastagabb (35-40) törzsátmérőjűt és 35 4-6 méter magas parkfát. (A Thurzó park fái: juhar, gyertyán, berkenye, hársfa, tűlevelű fenyő, s vannak különlegesek is, például tulipánfa, szamócafa, japán naspolya, liliomfa.) A burkolt felületek mintegy kétharmada vízáteresztő.

Dr. Tóth József polgármestr átadja a Thurzó parkot

A park öntözését automata locsolórendszer biztosítja, de a beruházás során megoldottuk az ökologikus csapadékvíz-elvezetést, kialakítottunk esővíz szikkasztókat, amelyek a zöldfelületekre vezetik a csapadékot.

Dr. Tóth József polgármester hangsúlyozta: a beruházás kulcseleme volt az ökopark-jellegre való törekvés, vagyis a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelem és fenntarthatóság, valamint az okos város szolgáltatások kialakítása az új közparkban. Az eltérő hangulatú és funkciójú, izgalmas mikroterek – függőágyakkal, padokkal, székekkel, napozóágyakkal és piknikasztalokkal – fokozzák a pihentető, rekreációs hangulatot. A Thurzó parkban működik ivókút, palacktöltő és madáritató csobogó is. Párásító sziklák és csobogó segítik a hűsölést nagy melegben. A gyermekeket alagút-fatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta is várja. A kerékpárosok számára 13 kerékpártámaszt és szervízpontot szereltünk fel. A parki sétányok és az illemhelyek akadálymentesek, pelenkázó is van.

Thurzó park

 

Az energiaválság időszakában a park közvilágítását energiatakarékos LED lámpákkal oldottuk meg. A biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel, működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját.

A kerületszerte mintegy 620 ezer négyzetméteren, önkormányzati Partnerkártyával használható közterületi WIFI-hálózat a parkban is elérhető.

A kerítéssel körbevett park 6 bejáraton át közelíthető meg, reggel 8-tól este 10 óráig tart nyitva.

Thurzó park

Az önkormányzat húsz évvel ezelőtt 830 ezer négyzetméter zöldfelületet kezelt, ma már azonban 1,3 millió négyzetméternyivel törődik, ennyivel több a zöld a kerületben. Mindemellett 59 játszótérről, 51 parkról, 500 szabadtéri játszóeszközről, csaknem 31 ezer faegyedről, 24 szintén saját fenntartású fitnesztéren közel 200 fitneszeszközről gondoskodik folyamatosan az önkormányzat, hogy színvonalas ellátást biztosítsunk az itt élőknek a szabadidő minőségi eltöltéséhez. Csak ebben a ciklusban évente 1–1,5 milliárd forintot költöttünk közterületi fejlesztésre. Kiemelt zöld beruházás volt például az egy évvel ezelőtt felavatott mintaértékű Vizafogó ökopark: a csaknem 1 hektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot teremtették meg a tervezők jelentős zöld felülettel, nagy lombtömegű fásítással, mesterséges tóval, pihenő padokkal.

Ha pedig csak Újlipótváros zöldítését nézzük: az elmúlt 10 év során mintegy 11.500 négyzetméterrel bővült Újlipótváros zöldterülete – beleértve például a Thurzó parkot, vagy a tíz éve átadott Ruttkai Éva parkot, a Kádár utca, a Katona József utca, a Csanády utca, a Marquez park jelenleg is folyamatban lévő bővítését-felújítását. Ebben a városrészben 2382 közterületi fa van, ebből az elmúlt 10 évben 221 fát ültettünk. Ez 10%-os növekedés. Ezen időszak alatt több mint 2 milliárd forintot fordított az önkormányzat zöldterületi fejlesztésekre Újlipótvárosban.

Hamarosan elindul a Dráva park felújítása, idén megújul a Wein János park is, befejeződik a Katona József utca humanizálása, s megkezdődik a Tátra utca zöldítése a Csanády utca és a Victor Hugo utca között. Várhatóan nyáron elkészül a Marquez park is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj