XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/05/11/otszorosere-emelt-tamogatas-iskolaudvarok-fejlesztesere/

Témák A-Z

Ötszörösére emelt támogatás iskolaudvarok fejlesztésére

2023. május 11. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Csaknem 200 millió forintosra bővíti önkormányzatunk azt a pályázati keretet, amiből iskolák udvarai és sportterei újulnak meg a XIII. kerületben. Tíz éve vannak állami kézben oktatási intézményeink, és fejlesztések híján állapotuk egyre romlik. Tanárok is, tanulók is, szülők is rendre panaszolják, hogy órán kívüli, de iskolában töltött szabadidejükben a gyerekek nem tudnak pihenni, pláne nem feltöltődni. Ha az állam mégsem lép a diákok érdekében, önkormányzatunk cselekszik: a tavalyihoz képest ötszörösére emelt keretből idén 8 iskola kaphat vissza nem térítendő támogatást udvara rendbe tételére.

Műfüves focipálya, kosárlabdapálya, teqballpálya, új játszóeszközökből álló, bokrokkal, fákkal benépesített udvar és kerékpártároló – ezek egy modern iskolaudvar szükséges kellékei. A XIII. kerületben vannak is olyan iskolák, amelyek udvara nem kopár, hanem jól felszerelt és zöld. Miért?

A diákok, szülők és tanárok kérését meghallva a XIII. kerületi önkormányzat már 2020-ban elindította iskolaudvar-fejlesztési programját. Ez eddig kiírt három pályázat keretében 10 iskolának összesen 96 millió forint jutott. 2020-ban 26 millió forinttal, 2021-ben 30 millió forinttal, 2022-ben pedig 40 millió forinttal összesen 15 beruházási tervet támogattunk – a gyerekek nagy örömére.

AZ ÁLLAM NEM LÉP

Eredetileg úgy volt, hogy 2023-ban is 40 millió forintra pályázhatnak az egyes a tanintézményekhez kötődő alapítványok részletesen kidolgozott tervekkel. A felújításokra viszont olyan nagy az igény, és olyan sok jó terv érkezett, ezért idén javaslat született az udvarfejlesztési program jelentős bővítéséről, melynek értelmében csaknem 200 millió forint juthat az udvarok felújítására.

A pénzügyi keret megötszörözésének háttérben az áll, hogy az iskolák a rövidebbet húzták, amikor tíz éve államosították őket, és ingyenesen át kellett adnunk oktatási intézményekeink vagyonkezelői jogát az állami Közép-Pesti Tankerületi Központnak. Onnantól nemhogy gyarapodott az iskolák vagyona, hanem egyre értékelődik le. 2013 óta nem történt állami forrásból finanszírozott iskolafejlesztés kerületünkben.

SEGÍT AZ ÖNKORMÁNYZAT

Önkormányzatunk ezt negyedik éve nem nézi tétlenül. A művelődési és a kerületfejlesztési ügyekkel foglalkozó két szakbizottság a napokban jóváhagyta a 2023-as pályázat kibővítését is, a képviselő-testület pedig május 25-én dönt róla.

Ennek nyomán kaphat 2023-ban 6 kerületi általános iskola és 2 gimnázium összesen a 195.642. 946 forintot udvarainak és kültéri sportolást szolgáló területeinek felújítására. A fejlesztési tervek megvalósítása után a diákok órán kívüli, de iskolában töltött szabadidejükben a lehető legjobban kipihenhetik magukat, és nemcsak felfrissülhetnek, hanem fel is töltődhetnek.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj