XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/04/27/mar-mesterseges-intelligencia-is-segiti-a-kozterulet-felugyelet-munkajat/

Témák A-Z

Már mesterséges intelligencia is segíti a közterület-felügyelet munkáját

2023. április 27. Közterület felügyelet hírek

Több térfigyelő kamerával és több helyszíni intézkedéssel igyekezett rendet tartani utcáinkon, tereinken és parkjainkban a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet 2022-ben. Ezt derül a szervezet beszámolójából, amelyet 2023. április 20-án vitatott meg és fogadott el a képviselő-testület.

  • A felügyelet munkatársai napi 24 órában voltak jelen közterületeinken. Szankcióként legtöbbször helyszíni bírságot alkalmaztak, ám egyre többször kell kerékbilincset felszerelniük.
  • A teljes kerületi térfelügyeleti kamerahálózat összesen 40-nel bővült 2022-ben, az év végére már 384 kamera állt „szolgálatban” a XIII. kerületben.
  • A 40 új kamerából 16 a Vizafogó parkba és környékére került úgy, hogy ezeket egy rendszerbe kapcsolták őket, és a minihálózat már mesterséges intelligenciát is használ bizonyos jogsértések önálló felismerésére.

Ami a közlekedési szabálysértéseket és szabályszegéseket illeti: a leggyakoribb az, hogy az autósok tiltott helyen állnak meg a XIII. kerületben.

  • 2022-ben megkétszereződött, 1229-ről 2421-re nőtt azok száma, akikkel szemben intézkedni kellett a várakozni tilos előírás megszegése miatt.
  • Az egy évvel korábbihoz képest 2022-ben valamivel többen parkoltak járdán (846-an), kevesebben álltak viszont meg személyautóval rakodásra kijelölt és táblával védett területen (958-an). Mindegyik eset szintén szankcióval járt.

Hány helyszíni bírságot szabtak ki, hányszor alkalmaztak kerékbilincset, hányszor kellett intézkedni azért, mert nem volt megtisztítva egy-egy ingatlan előtt a közterület?

  • Közigazgatási helyszíni bírságot 1114-szer kellett kiszabni 2022-ben, míg egy évvel korábban „csak” 766 alkalommal.
  • Kerékbilincset 2056 esetben kellett felszerelni 2022-ben, míg egy évvel korábban „csak” 1544 alkalommal.
  • Ingatlantulajdonossal szemben 337 alkalommal kellet intézkedni az épület előtti tisztántartási kötelezettség elmulasztása miatt, míg egy évvel korábban „csak” 233 esetben).

Új feladata lett a közterület-felügyelőknek 2022 augusztusától az, hogy Újlipótvárosban. ellenőrizzék a kizárólag helyi lakossági matricásoknak fenntartott csaknem 2 ezer parkolóhelyet este 6-tól reggel 7-ig Mire jutottak?

  • Másfél ezer esetben figyelmeztettek, 906 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 163 alkalommal kerékbilincset szereltek föl.
  • A szankciók eredményeként ma már egyre kevesebb az olyan autós, aki matrica nélkül áll meg helyieknek fenntartott parkolóhelyen.

A XIII. Kerületi Közterület-felügyelet tavalyi munkájáról szóló beszámolójából kiderül még egy érdekesség, ami az autósoknak kifejezetten jó hír. Városrészünkben huszadára csökkent az gépkocsi-feltörések száma egy évtized alatt!

  • 2022-ben már „csak” 27 autót törtek fel, 2012-ben még 534 kocsit.
  • Miközben minden egyes autófeltörés kárt okoz, ezért fájdalmas az érintettnek, elvitathatatlan, hogy a rendőrök és a helyi közterület-felügyelők fokozott utcai jelenléte, továbbá a jól elosztott közterületi kamerarendszer együtt korlátozza a bűnözést.

Problémát lát bármelyik utcában, téren vagy parkban? Hívja a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet ügyeletét! Telefonszámuk: 0630-460-93-55

Közterület-felügyelők

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj