XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/04/26/adomanyoktol-a-szakertoi-tanacsadasig-segitunk-ukrajnanak/

Témák A-Z

Adományoktól a szakértői tanácsadásig segítünk Ukrajnának

2023. április 26. - Frissítve Szociális hírek

Budapest XIII. kerülete városfejlesztési tapasztalatainak átadásával is kész segíteni a háború sújtotta Ukrajna régióit. Erről Csiga Gergely alpolgármester beszélt, amikor a Béke téri városházán fogadta három-három olyan ukrán és magyar település képviselőit, amelyek partnerségre léptek.  

Sok békés várost és falut pusztított el részben vagy egészében a 14 hónapja indított orosz invázió Ukrajnában. Sok az áldozat és sok lakót kitelepítettek. A háború nem semmisítette meg viszont az ukránok vágyát, hogy közösségeiket és településeiket jó európai minták alapján építsék újjá és fejlesszék.

A BIZALOM HÍDJAI

Ehhez nyújt segítő kezet az Európai Települések és Régiók Tanácsa, amely az Ukrán Városok Szövetségével közösen elindította a Bizalom hídjai elnevezésű nemzetközi kezdeményezést. Ebbe kapcsolódott be magyar részről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, amely itthon a legnagyobb, legerősebb, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező önkormányzati érdekvédelmi szervezet 1989 óta.

A Bizalom hídjai nevű program keretében mostanára már három-három ukrán és magyar önkormányzat lépett partnerségre: Pápa Lebedynnel, Bácsalmás Byshivel és Budakeszi Orzhytsia városával. Nagyjából azonos méretük és 50 ezer alatti lélekszámuk volt az összekötő kapocs. A 6 település közös delegációja 2023. április 25-én, kedden a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatalba látogatott, miután városrészünk országszerte, sőt  testvérvárosi kapcsolatai révén külföldön is híres innovatív fejlesztési megoldásairól.

SEGÍTŐ KEZEK

A XIII. kerület vezetői, lakói és civil szervezeti rögtön összefogtak és segítő kezet nyújtottak, amikor Ukrajnában kitört a háború 2022. február 24-én. Csiga Gergely alpolgármester felidézte, hogy napokon belül több adománygyűjtés is indult városrészünkben. A szállítmányokat kárpátaljai települések segélyközpontjaiba juttattuk el.

Közben itt a XIII. kerületben megszerveztünk egy máig működő figyelőrendszert, amely arra szolgál, hogy a háború elől ide menekülők sorsát, napi problémáit megismerjük, és gondjaikon segíthessünk. Így került sor olyan apróságra is, mint hogy parkolási kedvezményt kaptak a tömött autókkal érkezők.

Az már az ukrajnai menekültek beilleszkedését segítette, hogy közvetlen kapcsolatot kerestünk velük. Jelenleg 52 családdal van kapcsolatunk. XIII. kerületi bölcsődébe most 2 apróság, óvodába 35, általános iskolába pedig 22 gyermek jár. Kerületi védőnők 27 gyermekkel kapcsolatban látnak el szakmai feladatokat.

TUDATOS VÁROSFEJLESZTÉS

Budapest XIII. kerülete kész városfejlesztési tapasztalatainak átadásával segíteni nemcsak most, hanem akkor is, amikor a háború után megkezdődik Ukrajna településeinek és régióinak újjáépítése. Ezt is Csiga Gergely alpolgármester mondta az ukrán-magyar partnerségi települési találkozón.

Városüzemeltető cégünk, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, dr. Palatka Lívia ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy minden körülmények között fontos a stratégiai gondolkodás. Kerületünkben ugyanis az hozott átütő eredményt, hogy tervezett és tudatos városfejlesztési munka indult. Ez kiterjedt a lakáshoz jutás segítésétől a kerületi közlekedési, zöld- és rekreációs infrastruktúra megújításán át az élet minden olyan fontos területéig, amelyben kompetenciája van az önkormányzatnak.

Az ukrán-magyar partnerségi találkozó részvevői saját szemükkel, egy még épülő és egy már megvalósult projekt helyszínén láthatták, mit jelent a stratégiai gondolkodás a gyakorlatban a XIII. kerületben. Ellátogattak ugyanis az angyalföldi Gyöngyösi sétányra, ahol Magyarország első okos óvodájának építése zajlik 2022 ősze óta, és megnézték a tavaly januárban átadott, passzív ház minősítésű önkormányzati bérházat a Jász utca 72-ben.

A delegáció rácsodálkozott a Gyöngyösi sétányon lévő régi panelovi átépítésére, konkrétan arra, hogy a kibővített épületet a komplex épületfelügyeleti rendszerrel szereljük majd föl, ami az aktuális időjárás alapján irányítja a fűtést, a hűtést, az árnyékolást, lesz rajta hőfogó zöldtető és áramtermelő napelem-rendszer is. Belül olyan speciális termet építünk, ami digitális táblával és érintőképernyős eszközökkel segíti megalapozni a gyerekek későbbi digitális írástudását.

Ugyancsak elismerő szavakat váltott ki a Jász utcai önkormányzat bérház, amelynek innovatív épületgépészeti és elektromos rendszerei részben megújuló energiaforrásokat használnak, levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszert és hővisszanyerős lakásszellőző rendszert alkalmaznak. Az innovatív épületben 35 lakás van. Önkormányzatunk 2002 óta 12 helyszínen, 34 ezer négyzetméteren, összesen 667 önkormányzati lakást épített több mint 18 milliárd forintból.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj